Så klarar du löprundan i värmen

Sommar och sol är fantastiskt, men att ge sig ut på en löparrunda när termometern klättrar upp mot 25-30 grader kan vara riktigt tufft. För att undvika överhettning gäller det att förbereda sig ordentligt. Annars kan det bli riktigt hett om öronen.

TIPS PÅ VAD DU SKA TÄNKA PÅ:

  • Drick mycket! Se verkligen till att dricka extra mycket vätska före, under och efter din löpning. Under varma sommardagar kan du nämligen svettas flera liter på bara en timme. Har du svårt att få i dig tillräckligt med vätska kan resorb vara ett bra komplement när värmen är som värst. Tänk på att fylla på depåerna både någon dag före och efter ett långpass eller en tävling.
  • Glöm inte få i dig salter. Förutom vätska svettas du även ut stora mängder salter och mineraler. Utan dessa fungerar inte kroppens olika funktioner och du kan drabbas av rejäla bakslag i form av illamående, värmeslag och så vidare. Med salttabletter, sportdryck eller lite salta nötter får du enkelt i dig en extra dos under varma dagar.
  • Ta det stegvis. Testa dig fram på kortare sträckor om du inte är van att springa i hög värme.
  • Träna på morgonen. På sommaren är det perfekt att springa på morgonen, innan det hunnit bli allt för varmt. Dessutom kommer du kunna vara nöjd och stolt över att du redan tränat hela dagen lång.
  • Skydda dig mot solen. Ljusa funktionskläder, solglasögon och kanske till och med en keps hjälper dig att skydda kroppen mot en del av värmen.
  • Ta det lugnt. Det är okej att det går lite långsammare och tyngre när det är riktigt varmt. Är du inte van kan det till och med vara farligt att pressa sig för hårt. Det viktigaste är att du faktiskt kommer ut!
  • Blöt ner dig. Att hälla vatten över huvudet ger verkligen extra energi och svalkar fantastiskt skönt i värmen. Kanske har du en runda förbi ett litet vattendrag? Är det riktigt varmt kan du till och med blöta ner dig (eller din keps) redan innan rundan.
  • Låt kroppen svettas. Ju mer du svettas ju effektivare är kroppen på att svalka sig själv. En del av att acklimatisera sig till värmen är att låta kroppen vänja sig och bli bättre på att svettas.
  • Funktionsstrumpor. Fötterna blir riktigt svettiga under en löptur i högsommarvärme. Ett par funktionsstrumpor är då guld värda, eftersom de hjälper dig undvika undvika skav och blåsor som annars lätt kan uppstå i de varma och fuktiga skorna.
  • Ta ett dopp. Att avsluta löpningen med ett svalkande dopp hjälper kroppen att komma ner till normal kroppstemperatur i värmen. Dessutom är det fantastiskt skönt!