Hövding – airbagen för cyklister!

Hövding är en airbag som, när olyckan är framme, blåser upp sig som en huva och fixerar din nacke. Den har också en mycket mjuk och skonsam stötupptagningsförmåga.

Själva airbagen är tillverkad i slitstarkt nylon som tål att skrapas mot asfalt. Dessutom är det den varmaste cykelhjälmen du kan ha, eftersom du kan använda vilken mössa du vill, utan att försämra funktionen på Hövding.

Enligt vetenskapliga undersökningar är airbagteknologin 8x säkrare än traditionella cykelhjälmar och sensorer inuti kragen läser av cyklistens rörelsemönster 200 gånger per sekund, så snart Hövding är aktiverad.

Hur fungerar den?

Genom avancerade sensorer känner Hövding av cyklistens rörelsemönster och reagerar när cyklistens rörelsemönster avviker från det ”normala”. Airbagen blåser därmed upp sig så fort olyckan är framme. I själva kragen finns en kallgasgenerator med heliumgas. Vid en olycka fyller gasgeneratorn airbagen med gas. Trycket hålls konstant i flera sekunder vilket gör att airbagen klarar flera slag mot huvudet under samma olycka. Därefter börjar airbagen långsamt tömmas på gas.

Kan den skilja på normal cykling och olyckor?

Stuntutövare och krockdockor har iscensatt tusentals cykelolyckor för att samla in hur cyklister rör sig vid en olycka. Dessutom har en lika stor mängd rörelser vid normal cykling samlats in, med hjälp av testcyklister som använt Hövding i sin vardag. Med normal cykling menas, utöver själva cyklingen, alla typer av situationer och rörelser som sker i samband med att någon cyklar, som exempelvis att ta upp tappade nycklar från marken.

Är den säker?

Enligt vetenskapliga undersökningar är airbagteknologin 8x säkrare än traditionella cykelhjälmar.

Hövding har genomgått flertalet tester och även en omfattande process för att få en CE-märkning. En CE-märkning är ett krav för att en cykelhjälm ska få lov att säljas inom Europa. Denna märkning intygar att hjälmen uppfyller de krav som ställs i EU-direktivet för personlig skyddsutrustning. Gemensamt för alla hjälmar är att de ska ge ett skydd för huvudet i form av stötdämpning och kraftfördelning vid olyckor. Fullgott skydd vid olyckstillfället och funktion vid normal användning är grundförutsättningar för CE-märkning.

Vid den högst sällsynta olyckssituation där ingen mätbar rörelse uppstår i cyklistens rörelsemönster, till exempel om ett föremål faller rakt uppifrån, ner på cyklistens huvud, så kommer Hövding ej att reagera.

Kan Hövding användas vill all typ av cykling?

Nej, Hövding är främst framtaget för pendlare och får endast användas till cykling på standard tvåhjulscykel i stadsmiljö och på landsväg.

Hövding bör exempelvis – i dagsläget – inte användas för cykling i MTB-spår då rörelsemönstret där kräver en mer avancerad teknik.

Hövding 3 erbjuder följande;

  • Adjustable size, nu med innovativt BOA-system för optimal passform.
  • Bluetooth-uppkoppling och medföljande Hövding-app för ökad användarupplevelse.
  • Hövdings airbagteknologi ger 8 x bättre skydd mot huvudskador än traditionella hjälmar.
  • Utökad batteritid vid aktiv cykling. 15h.
  • Ny aktivering. Enklare på och avstängning.

Film

Vill du se hur Hövding fungerar med egna ögon. Kika på filmen nedan så får du se Hövding in action!