https://www.teamsportia.se/wp-content/uploads/2018/04/ironman_webb.jpg

Clara triggas av sina cykeläventyr

Det handlar om frihet, upplevelser, vänner och gemenskap. Cykeln tar dig framåt, det är bara att trampa på

Clara Edvinsson är en av alla dessa entusiaster.  För henne är cykling inte bara en stor passion utan något som berikar hela hennes liv.

Cyklingen upplever en rejäl boom och allt fler väljer att använda tvåhjulingen som träningsredskap och/eller som ett transportmedel till och från arbetet eller skolan. Samtidigt som du ger dig själv en för kroppen skonsam och nyttig träningstur njuter natur av att du tar dig fram på ett miljövänligt sätt.

Här spelar elcykeln en riktigt stor roll och allt fler väljer att ställa bilen hemma och ser i stället värdet av att få en extra elektrisk cykelskjuts i uppförsbackarna. En annan fördel är Naturvårdsverkets elcykelpremie på 25 procent av inköpspriset vilket allt fler väljer att utnyttja.

För Clara Edvinssons del är det landsväg eller mountainbike som gäller. På frågan ”vad betyder cykeln för dig?” måste man nästan be henne att pausa så att man hinner skriva ner allt vad hon säger.

En mycket, mycket förkortad version av hennes svar är: allt.

– Som du förstår så brinner jag verkligen för att cykla, säger Clara.

Jo tack, det framgick med all tydlighet. Blink, blink.

Sedan 2012 är träning och hälsa Claras största intresse och hon försöker förespråka en aktiv fritid så mycket det bara går. Hon älskar att utmanas och numera kan hon skriva in En Svensk Klassiker, fem Vätternrundor, Ironman och cykling till Paris tillsammans med Team Rynkeby Jönköping på sitt idrottsliga cv.

– När jag var yngre cyklade jag en del, men jag var inte speciellt aktiv i tonåren och fick höra att min viktkurva inte var bra. Men allt snack och tjat hade motsatt effekt, jag tänkte bara att ”jag skiter i det här”.

– Men så hittade jag den rätta motivationen, började träna och insåg att det var roligt. Jag testade att köra Tjejvättern och det var det bästa som jag någonsin hade gjort. Sedan dess är helgen med Vätternrundan årets roligaste.

För Claras del handlar det nu om att leva livet fullt ut genom idrottandet, att se allt som en upplevelse, stor som liten.

– Livet ska vara härligt, inte bara en väg mot själva slutdestinationen. Allt handlar om att sätta upp mål och jobba mot dem genom delmål på vägen, säger Clara.

– För mig handlar det om att hitta egna personliga mål, att jag ska förbättra någon tid eller liknande. Jag tävlar bara mot själv.

När Clara berättar om några av sina mål, en del av dem redan genomförda, kan man förstå vännernas frågor om hur hon verkligen hinner med allt.

Bland annat ville hon testa om hon skulle orka att genomföra Borås Triathlon på lördagen och Halvvättern på söndagen? Jodå, inga som helst problem. Kommande mål är för att nämna några att cykla Vätternrundan under åtta timmar med cykelteamet Today is the day och sedan också vinna sin åldersklass i Kalmar Ironman.

Dessutom finns tanken att klara av de fyra delmomenten i En Svensk Klassiker på under 20 timmar totalt.

Som sagt, hur hinner du med allt?

– Man får helt enkelt prioritera och tänka ”vad värdesätter jag i mitt liv?” För mig är det träning, jag mår bra av att träna och man hittar alltid tid för det som man tycker är roligt.

Clara skrattar och medger att det låter lite galet, men träningen är viktig och fyller många luckor i hennes kalender, precis som hon vill ha det.

– Träning och cykling har lärt mig så mycket om mig själv, det har gjort att jag har träffat många härliga personer och fört mig till äventyr som jag inte såg framför mig för ett antal år sedan.

– Cykeln tar dig framåt om du bara vill.

Text: Thomas Bergkvist

Foto: Privat

Clara Edvinsson

Ålder: 23 år.

Familj: Mamma, pappa, lillasyster.

Bor: I Gränna.

Gör: Simlärare, pluggar till gymnasielärare, skidlärare i Sälen under vintern.

Intressen: Träningen är mitt intresse.

Detta gör mig glad: Upplevelser.

Detta gör mig arg: Sådana saker man inte kan påverka, typ sjukdomar.