ICEBUG GÖR VÄRLDENS FÖRSTA KLIMATPOSITIVA OUTDOORSKOR

Nu för tiden går svenska Icebug inte bara i fronten när det gäller att göra marknadens bästa greppskor. I mars 2019 blev Icebug även världens första klimatpositiva outdoorskoföretag – något som fick FN att höra av sig. Här berättar Icebugs designer Mariell Bjuhr historien om hur Göteborgsföretaget gjorde.

Hur började resan mot att bli ett klimatpositivt företag?
Sommaren 2018 brann väldigt många stora skogar i Sverige. Vi kände att vi behövde göra något för att snabba på vårt hållbarhetsarbete ännu mer. David Ekelund, Icebugs VD, kom med initiativet. Han hade inspirerats av hamburgerkedjan Max arbete och kände direkt att ”kan dom så kan vi”. Vi satte målet att bli klimatpositiva 2020 men vi lyckades alltså ta steget mycket tidigare än så. Att vi redan kommit väldigt långt i vårt hållbarhetsarbete hjälpte naturligtvis mycket.

Hur gjorde ni?
Efter efterforskningar valde vi att följa FN:s initiativ, Climate Neutral Now, där vi ska följa tre steg: Mäta företagets totala utsläpp, reducera våra utsläpp så långt det går, och slutligen årligen kompensera för de utsläpp som inte kan undvikas. Kompensationen görs i certifierade FN-projekt i utvecklingsländer. För att sedan bli klimatpositiva ska företag också överkompensera för sina utsläpp. Vi har valt att göra det ända från starten av Icebug 2001. Från och med nu och framöver kompenserar vi med totalt 200%. Kompensation är naturligtvis inget frikort för att kunna fortsätta som vanligt utan är helt enkelt något som krävs om vi ska nå Parisavtalet. Vi kommer självklart fortsätta utveckla hela företaget för att hela tiden minska vår miljöpåverkan.

Vad hände när Icebug plötsligt började stå för en rejäl del av all kompensation som kom från Sverige?

När vi började att köpa klimatkompensering via FN:s plattform blev vi kontaktade av deras Global Climat Action Team. Lite i stil med ”Hej, vad är det som händer hos er och varför köper ni så mycket?”. Väldigt kul! FN bedömde att vi var först i vår bransch med storskalig klimatkompensation och ville uppmärksamma detta i sina kanaler. 1:a april i år gick de ut med nyheten att Icebug var världens första klimatpositiva outdoorskoföretag. Se t.ex.: https://unfccc.int/news/world-s-first-climate-positive-outdoor-footwear-brand

Varför är de här frågorna så viktiga för er?

Skogen är Icebugs hem. Det är där vi hör hemma, oavsett isig vinter eller sommar. Vi vill bevara den natur vi och många andra älskar och då måste vi göra det som krävs och det vi kan – nu genast. Engagemanget har egentligen alltid funnits här men nu märks det mer utåt också.

Vilka områden har ni störst fokus på i ert hållbarhetsarbete?
Våra största utmaningar är produkterna vi producerar och fabrikerna där dessa tillverkas. Det är där vi har störst påverkan. Icebug äger inga egna fabriker men har kontinuerliga samtal och kontroller hos de fabriker vi samarbetar med för att kunna påverka så mycket som möjligt. Nästa steg är att kartlägga fabrikernas energianvändning för att kunna reducera dem. Förhoppningen är att kunna få en större andel solenergi på alla fabriker.

Vad är målet med ert hållbarhetsarbete?
Vi kämpar hårt för att vara en katalysator för hela skobranschen. Vi vill både utmana och hjälpa skoindustrin till att utvecklas hållbart. Blir vi tillräckligt stora kan vi göra skillnad även på egen hand. Men det vi vill allra mest är att fler företag följer oss och gör samma resa – för då händer något på riktigt. Och det arbetet delar vi gärna med oss av. Fler behöver ta första steget. Fler borde gå med i FN:s Climate Neutral Now.

Till vintern 2019 har ni lanserat ”A BETTER CHOICE”, vad är det?
Vi försöker göra produkter som människor verkligen behöver. Det är själva startpunkten i att sträva mot att bli ett hållbart företag. A Better Choice är Icebugs egna märkning för att kunna hjälpa kunder att välja våra mest hållbara modeller. Varje sko måste klara ett visst antal hållbarhetskriterier för att kunna märkas med ”A Better Choice”. Så de många Icebugmodeller med en grön Icebuglogga på lådan som finns tillgängliga den här vintern är våra (och marknadens) mest hållbara skor.