Välj funktionsmaterial även i underkläderna

Byt ut dina gamla underkläder i bomull. I stället är det funktionsmaterial och mjuk merinoull som gäller. Och en perfekt passform. – Vid träning ska underkläderna sitta komfortabelt och vara i ett material som andas, säger Alice de Lange Bergmann, Junior Brand Manager hos underklädesmärket Pierre Robert.

Välj funktionsmaterial även i underkläderna
Byt ut dina gamla underkläder i bomull. I stället är det funktionsmaterial och mjuk merinoull som gäller. Och en perfekt passform. – Vid träning ska underkläderna sitta komfortabelt och vara i ett material som andas, säger Alice de Lange Bergmann, Junior Brand Manager hos underklädesmärket Pierre Robert.
Pierre Robert är välkända för sina komfortabla vardagsunderkläder. Sedan 2011 har företaget även en sportkollektion för såväl män som kvinnor. Kollektionen fick tidigt bra respons och Pierre Robert var officiell underklädesleverantör till den svenska olympiska truppen under OS i London 2012. Sedan dess har intresset för underkläderna ökat och i dag är märket partner till En Svensk Klassiker.

– Vi sätter komforten främst i allt vi gör och det gäller även våra sportunderkläder. De ska vara bekväma under hela träningen och transportera bort fukt från kroppen. Vår sport-bh, exempelvis, är både sömlös och formsydd, vilket gör att det inte finns några sömmar som kan skava, samt att den passar till flera kroppsformer, säger Alice de Lange Bergmann.

Sport-bh är ett tydligt exempel på ett underklädesplagg som är särskilt anpassat för träning. Men det är minst lika viktigt att ha rätt material och passform på trosorna eller kalsongerna. Även här gäller den klassiska lager-på-lager-principen.

– Kunskapen om funktionsmaterial har ökat under de senaste åren och de allra flesta använder materialet i lager två. Däremot tänker många bara på att underkläderna ska vara sköna, men missar att de även måste kunna transportera fukt. Vi ser att intresset ökar när det gäller underkläder i funktionsmaterial, men det är fortfarande lågt i förhållande till de övriga lagren, säger Pierre Roberts kundchef Niklas Nordquist.

I stället är det helt vanliga kalsonger eller trosor i bomull som fortfarande är vanligast hos de allra flesta. Men alla som vet något om lager-på-lager, vet också att det är helt fel material att ha närmast kroppen vid träning.

– Funktionsmaterialet kan andas och transportera bort fukt och överskottsvärme från kroppen. Vi har även ullunderkläder som andas naturligt och har en extra värmande effekt under vintern vid lågintensiv träning. Dessutom behöver ull inte tvättas lika ofta som funktionskläder, säger Alice de Lange Bergmann.

Valet av material beror på säsong och vilken intensitet träningen har. Funktionsmaterial är alltid ett bra val, men precis som med underställ kan ull vara ett alternativ vid lägre temperaturer och lågintensiv träning.

– Ull kan vara känsligt, men vi använder bara merinoull med tunna och elastiska fibrer som gör att underkläderna inte kliar, plus att de får bättre passform, säger Alice de Lange Bergmann.

Precis som allt annat finns det trender även inom underkläder och när det gäller träningsunderkläder är det en explosionsartad utveckling.

– En trend är faktiskt att allt fler förstår vikten av att ha rätt underkläder. Utöver detta ser vi en ökad trend i underkläder efter aktivitetsnivå och alla typer av träning. Till exempel för mer lågintensiv träning som yoga eller promenader där det inte är samma krav på support som vid löpning.

Tips för bättre passform på underkläderna

Herrar

Kalsonger: Gärna en boxermodell med lite längre ben som sitter åt mot kroppen, då minimeras risken att benen korvar sig. Men de ska heller inte sitta så tajt att rörelserna hämmas.

Damer

Sport-bh: Bh:n ska stötta bysten utan att kännas stram. Ju större byst, desto bättre support. För bäst fukttransport är det viktigt att bh:n sitter tätt mot kroppen.

Trosor: De ska sitta åt mot kroppen, samtidigt som det ska gå att röra sig fritt. Modellen får inte vara för liten, då blir det ingen effektiv fukttransport.