dunjacka från 8848

Upptäck hösten nyheter lättviktsdunjackorna 8848 Sculpt och Alina

Vi tog ett snack med svenska varumärket 8848 Altitude’s designers Magnus Berggren och Melanie Lindblom för att få lite spännande information om de nya jackorna Sculpt och Alina som precis landat i våra butiker. Jackorna har ett extra intressant utseende jämfört med vanliga lättviktsjackor och vi är förstås nyfikna på vad som ligger bakom.

Vad utmärker 8848:s lätta dunjackor?
– 8848 Altitude har ju sin historia och styrka i alpin skidåkning och därför är våra lätta dunjackor utvecklade för att ha hög prestanda, lite nättare passform och en rad detaljer som skyddar mot snö och vind. De är ursprungligen utvecklade som superlätta förstärkningsplagg som man kan ha med sig på till exempel toppturer eller under alpin skidåkning i olika förhållanden. De är smidiga att packa i ryggsäcken och kan snabbt bli ett värmande isoleringslager under en skaljacka. Våra lätta dunjackor har blivit otroligt populära bland alla möjliga outdoor-älskare men de har också blivit ett trendigt modeplagg som utstrålar en sportig och aktiv livsstil.

När ska man använda dem?
– En lätt dunjacka är som sagt är ett fantastiskt mångsidigt plagg när man utövar sina favoritaktiviteter i naturen, men det är även ett klockrent vardagsval i typiskt skandinaviskt väder, inte minst så här i början av hösten. Yttertyget håller vinden borta och dunfyllningen ser till att hålla en behaglig kroppstemperatur på promenaden, cykelpendlingen, i bilen, på tåget – eller när man ska ut med hunden en småkylig morgon.

Vad är speciellt med jackorna Sculpt och Alina?
– I produktionen av dem använder vi en teknik som kallas Ultra Sonic, en riktigt spännande innovation som ger både coolt utseende och smart funktion. Med Ultra Sonic lamineras ett mönster som håller dunfyllningen på plats istället för ett sys som kanaler, vilket ju är det traditionella sättet att konstruera dunjackor. Med den här tekniken kan man alltså radikalt minska antalet exponerade sömmar i jackan. Konstruktionen blir tät och hållbar och risken för dunläckage minimeras i princip helt.

Är det också ett bättre miljömässigt val?
– Ja, på så sätt att produktionsmomentet att sy kanaler är borta och materialåtgången minskas. En annan miljöaspekt är valet av fyllning. Till alla våra dunjackor använder vi enbart ankdun som är en naturlig överskottsprodukt från livsmedelsindustrin – vi använder aldrig gåsdun och aldrig dun från levande fågel. Ett val som känns bra för alla oss som har ett hjärta till naturen.

Lättviktsdunjacka 8848 Sculpt


Utvalda produkter från 8848

Se hela sortimentet>>