Tips om passform och förvaring

Bra skydd är en självklarhet för varje ishockeyspelare. Men inget skydd är bra om det sitter fel. Dessutom gäller det att ta hand om dem på rätt sätt mellan matcher och träningar. Här kommer några tips och råd från Magnus Sandberg på Team Sportia, inför ditt inköp.Innehåll:1. Benskydd2. Axelskydd3. Suspensoar4. Hjälm5. Handskar1. BenskyddFörst ut är benskydd.

Vad ska man tänka på när det gäller passformen?

– Det är viktigt att längden på benskyddet går över plösen på skridskon så att det skyddar vristen. Passformen finns i olika varianter och här handlar det om vad man själv föredrar. Vissa modeller är mer volymbenskydd – vidare benskydd – medan andra sitter tajtare runt benet.

Hur tar man hand om benskydden mellan träningar och matcher?

– Innermaterialet i benskyddet är uttagbart så att det ska kunna tvättas. Det kan man göra några gånger per säsong. Viktigt att göra detta i 40 grader annars samlas bakterier som kan orsaka irritation. Det finns även bra sprayer som är antibakteriella som man kan använda, dessa motverkar även dålig lukt. Se till att skyddet torkar ordentligt mellan träningar och matcher.

Går det att modifiera/laga benskydd vid behov?

– Du ska inte modifiera skyddet på egen hand eftersom det är konstruerat för att ge optimalt skydd. Skulle skyddet gå sönder, till exempel vid ett kardborrband, kan en skomakare oftast laga det.

2. AxelskyddDel två handlar om axelskydd.

Vad ska man tänka på när det gäller passformen?

– Först och främst gäller det att hitta ett skydd som du får bra rörlighet i, men som även passar den nivå du spelar på. Är du lite äldre – från 11år – och har börjat med tacklingar så bör du ha ett lite mer kraftigt skydd som tål hårdare smällar. Här finns olika passformer för olika behov.

Hur tar man hand om axelskyddet mellan träningar och matcher?

– Du kan maskintvätta skyddet i 40 grader och även använda antibakteriella sprayer. Se till att skyddet torkar ordentligt mellan träningar och matcher.

Går det att modifiera/laga axelskyddet vid behov?

– Du ska inte modifiera skyddet på egen hand eftersom det är konstruerat för att ge optimalt skydd. Skulle skyddet gå sönder, till exempel vid ett kardborrband, så kan en skomakare oftast laga det.

3. SuspensoarNu har vi kommit fram till suspensoaren.

Vad ska man tänka på när det gäller suspensoar?

– Den traditionella suspen görs i tre storlekar – Youth, Jr, och Sr. Men mest används en så kallad suspbyxa, där suspen är integrerad i en byxa. På benet finns även ett kardborrband där du fäster damasken. Byxorna tvättar du i maskin på 40 grader och suspkoppen är uttagbar.

4. HjälmDel fyra handlar om hjälmen.

Vad ska man tänka på när det gäller passformen?

– Eftersom vi alla har olika huvudformer finns det många olika passformer att välja mellan. Viktigt är att hjälmen sitter skönt och inte trycker för mycket vid exempelvis sidan av huvudet. Numera finns det hjälmar med ett så kallat rotationsskydd som motverkar hjärnskakningar vid smällar som kommer från sidan. Dessa finns i olika prisklasser.

Går det att fixa till hjälmen vid behov?

– Det man ska göra är att skruva åt skruvarna på hjälmen med jämna mellanrum så att du inte tappar några skruvar. Skulle det ändå hända finns det att köpa som reservdelar.

5. HandskarDen femte delen tar sig an handskarna.

Vad ska man tänka på när det gäller passformen?

– Handskarna görs oftast i tre olika passformer och här får man helt enkelt välja vad man föredrar. Spelar du mycket så bör man titta på en lite bättre handske där innerhanden är förstärkt, eftersom tejpen på klubbans knopp sliter mycket på materialet.

Hur tar man hand om handskarna mellan träningar och matcher?

– Precis som för de flesta skydd – använd antibakteriella sprayer för att motverka dålig lukt.

Går det att modifiera/laga handskarna vid behov?

– Jo, det finns syntetskinn som du kan förstärka innerhanden med om det skulle gå hål på din favorithandske.