Team Sky Blue – nätverk för kvinnliga cyklister

Ett nätverk för kvinnliga motionärer som gillar cykling, god mat och socialt umgänge. Så beskriver Susanne Ljungskog projektet Team Sky Blue hon var med och skapade 2014. – Det är många kvinnor som gillar att cykla, men som inte riktigt vågar vara med i cykelklubbar. Då tyckte jag att vi kunde hjälpa dem, säger den förra stjärncyklisten.

Susanne Ljungskog har vunnit såväl VM som bragdguld. Trots det kan Team Sky Blue vara något av det roligaste 40-åringen har gjort, menar hon.– Det är väldigt inspirerande och går knappt att beskriva med ord. De tycker att det är så roligt att få lära sig och de vågar att ta plats, säger Susanne, när hon ska beskriva de uppemot 500 medlemmar som har anslutit sig till nätverket.

Team Sky Blue riktar sig till landets alla kvinnliga cykelmotionärer. Genom nätverket får man ta del av cykelträningar, tips och råd, mekarkvällar samt matinspirationskvällar. Det finns också en Facebookgrupp, där man kan lätt kan få svar på sina frågor eller komma i kontakt med övriga medlemmar. Under ett antal motionslopp, såsom Vätternrundan, kör Team Sky Blue under gemensam flagg. Dessutom arrangeras cykel- och matresor till Italien: en på våren och en på hösten.– De har varit fullbokade varenda gång, vilket känns otroligt kul, säger Susanne Ljungskog.

Under våren 2010 meddelade Susanne Ljungskog att hon slutade tävlingscykla och började i stället utbilda sig till hudterapeut. Men när hon var mammaledig 2012–2013 började tankarna komma vad hon verkligen ville göra av livet. I den vevan stötte Susanne på vd:n på Zeta, Jerker Norström, och de upptäckte ett gemensamt intresse för motion och god mat. Något som till slut ledde till Team Sky Blue.– Jag måste jobba med utmaningar och något jag verkligen brinner för. Och det får jag göra nu. Det är inte helt lätt att hitta rätt efter en idrottskarriär, men nu har jag gjort det, säger Susanne.

Nätverket startade i Stockholm, men finns nu i ytterligare sju städer runt om i landet. En siffra som stadigt ökar.– Målsättningen är att vi ska finnas i de städer där kvinnorna vill att vi ska finnas i. Utmaningen är att vi behöver ledare som kan driva det, ledare som har tid och engagemang.Tanken är också att utbilda teamets ambassadörer, som finns ute i landet, ännu mer framöver. Bland annat genom en så kallad ledarakademi.– Vi vill att de ska ha rätt utbildning så att de förmedlar rätt budskap, säger Susanne.

Team Sky Blue Ett nätverk för kvinnliga motionscyklister, där man kombinerar cykling med italiensk mat och socialt umgänge. Bakom nätverket står Zeta, med den tvåfaldiga världsmästarinnan Susanne Ljungskog som frontfigur och projektledare. I dag finns Team Sky Blue i Stockholm, Trollhättan, Göteborg, Nora, Uppsala, Falköping, Växjö och Borås.