Längdskidåkning familj

Ta med barnen ut i längdspåren på lovet!

Att åka skidor på längden är en härlig upplevelse och ett enkelt sätt att åka på vinteräventyr med barnen! Ska du åka längdskidor med barn är det dock bra att tänka på  vissa saker och förbereda sig. Att åka i ett spår utan ett direkt mål kan lätt göra barnet uttråkad och gnällig. Gör aktiviteten till ett lekfullt äventyr! Här ger vi dig tips på vad du bör tänka på.

Gör det till ett äventyr!
Sätt ett mål med åkningen och planera för aktiviteter och stopp längs med vägen så undviker ni gnäll och uttråkade barn Sikta in er på stugan i skogen dit ni åker och tar en fika. Åk utanför spåret i naturliga terrängen där gupp och ojämnheter gör skidfärden till ett äventyr eller varför inte stanna upp och leka en lek med skidor på fötterna?

Fikan är lika viktig som åkningen
En termos med varm choklad, russin, nötter eller frukter gör skidturen genast mer positiv. Packa ryggsäcken med en picknick och bestäm på förhand var ni ska ta paus och duka upp godsakerna.

Klä er efter väder
Det är en mycket roligare upplevelse i skidspåret om du slipper vara för varm eller kall. Genom att klä sig efter lager-på-lager principen blir det enklare att hålla rätt temperatur och klä av och på dig efter vad som känns bra just i stunden.

Träna teknik
Att åka längdskidor blir så klart roligare om man har tekniken och kan åka med lite tempo. Nedan hittar du några bra steg-för-steg tips som du kan använda när du ska lära ditt barn att åka längdskidor!

Visa istället för att prata

När det gäller skidåkning lär man sig bäst genom att göra själv. Tänk på att barn gör som du gör och inte som du säger. Visa därför hur man ska göra om be sedan barnet göra likadant. En kul idé kan vara att leka ”följa John” där ni leder barnet.

 Lär dem stegvis

För vissa barn går det väldigt fort att lära sig längdskidåkning, medan andra kan behöva längre tid på sig. Oavsett vilket är det en bra idé att lära dem hela processen – från början till slut. Följande ordning brukar vara bra att följa med kan såklart också skilja sig från barn till barn:

  1. Lär ditt barn hur man tar av och på sig utrustningen helt själv.
  2. Därefter bör de lära sig att ramla lite försiktigt på stället och resa sig upp igen, vilket är viktigt att veta om senare i skidspåret. Det gör också att man blir mindre rädd för att ramla.
  3. Bekanta er med skidorna och stavarna– Träna på att trampa runt på stället, gå fram och tillbaka samt åt sidorna.
  4. När de väl är bekväma med utrustningen kan de pröva sig fram med att åka skidor på plan mark. Något som bör göras både med och utan stavar.
  5. De flesta barn känner sig nu tillräckligt bekväma för att våga testa att åka utför och uppför. Lär dem ploga nerför backarna så lär de sig justera farten själva.

Lycka till i spåret!