Slipp vallakrångel med Skintec-skidor

Hör du till dem som tycker att det är tråkigt att valla? Eller kanske varken har tid eller plats för ett vallaställ hemma? Då är skintec-skidor något för dig. Med ”stighudar” under skidorna slipper du valla och får ändå både fäste och glid i längdspåret.

Att åka på vallningsfria skidor var tidigare något som enbart turåkaren spände på sig. Men med skintec-skidans renässans har vallningsfritt blivit ett alternativ för såväl elitmotionärer som nybörjare.

Skintec-skidor är som en vanlig löparskida men med ett tunt lager av mohair infräst i fästzonen. Jämfört med de gamla räfflade vallningsfria skidorna, får du nu glid i utförsbackarna och en härlig åkglädje.

– Skintec-skidorna utvecklades av Atomic för 5-6 år sedan, och sedan dess har blivit allt mer populära och under fjolåret fick de ett rejält uppsving. Jag vet att till och med elitåkare tränar med sådana emellanåt, säger Elisabeth Hansson som jobbar med PR för Atomic.

Den stora fördelen är alltså att man slipper valla och kan ge sig ut i spåret utan förberedelsetid. Skidorna kan ligga i bilen, färdiga att spännas på.

– För den som inte är så intresserad av att valla är detta ett utmärkt alternativ. Jag tror att många vill röra på sig och är nyfikna på längdåkning, då är detta klockrent, menar Elisabeth Hansson.

Funkar skidorna i alla väder?

– Ja, faktiskt. Allra bäst tycker jag de är när det är isiga och hårda spår, där du i normala fall behöver klister. När det är nysnö kan skidorna vara lite tröga, men det föret är ju svårvallat oavsett vad du har under skidorna och just därför brukar jag välja skintec då också!

Tejp är ju ett annat alternativ som reducerar vallaarbetet. Vad är fördelen med skintecskidor kontra tejp? – Hur det än är så kräver ju tejp lite handpåläggning. Tejpen ska till exempel värmas in för att sitta bra. Det slipper du med skintec – och du får heller inte den klistriga ytan som blir av tejp och som inte är så kul att ha i bilen alla gånger…

 

Bra att veta:

Skintecskidor finns i modeller för allt från nybörjare till elitåkare, även en juniorskida finns. Välj en modell som passar din nivå.Mohairen som sitter under skidan håller för cirka 80 mils åkning innan den behöver bytas ut, vilket du själv gör enkelt.Glidvalla behövs så att inte skidorna torkar ut (finns spray som är enkel att använda).Rengör skidorna emellanåt (finns speciella medel för skinskidor).