Hitta rätt skor för sommarens äventyr

Oavsett om det är en kortare promenad i skogen eller en längre tur till de fantastiska vandringslederna i Sverige som står för dörren i sommar så blir inte upplevelsen roligare än de skorna du har på fötterna. För att kunna njuta maximalt av resan så underlättar ett par bra skor som är mångsidiga och uppfyller de varierande kraven. Mats Eklund, Key Account Manager på Merrell, ger oss här tips på vad du ska tänka på när du köper nya vandringsskor.

– För att en vandringen eller promenaden skall bli lyckad är det viktigt att dina fötter mår bra och orkar att gå länge. Ett par skor som inte är väldämpade eller avlastar gör att man blir trött och då blir upplevelsen såklart sämre.

-Först och främst är det viktigt med skor som andas, att utvärdera klimatet du skall resa till är så klart det första du måste göra. Är det ett fuktigt klimat där det både finns dagg, risk för regn och bäckar så kan ett par skor med GORE-TEX vara till fördel. GORE-TEX håller både dina fötter torra samtidigt som de andas så att inte fötterna blir instängda. Om det däremot är i torrare förhållande och kortare promenader där risken för blöta fötter är mindre, då vill du ha ett par skor som är ventilerade och som andas.

-En annan viktig detalj när det kommer till skor du skall vandra i är greppet och stabiliteten i sulan. Vanliga sneakers har oftast sämre grepp än en vandringsko samtidigt som de är ostabila i sidled. Det är många som tycker att joggingskor är ett bra alternativ när man vandrar, men de har liknande nackdelar som sneakers, när terrängen är stenig och ojämn så är oftast vanliga joggingskor instabila och har sämre grepp än ett par riktiga vandringsskor.


Känner du dig fortfarande vilse i valet av vandringssko? Ett säkert val är Merrell Antora/Nova, som är speciellt designad efter dam och herrfötter och finns både med och utan GORE-TEX. Antora/Nova är en allroundsko där du får mycket användning för pengarna.

Antora som är dammodellen är en ny typ av hybridsko speciellt framtagen för kvinnor som gillar snabb och lättare vandring i varierande terräng. En stabil och väldämpad mellansula skyddar foten och yttersulan från Vibram ger extra bra grepp. En integrerad platta i mellansulan skyddar foten mot vassa stenar. Ovandelen är tillverkad i ett särskilt slitstarkt material och är förstärkt med ett vattentätt membran från GORE-TEX. Finns även för herrar med samma egenskaper men då anpassad efter herrarnas fötter, under namnet Nova. Antora/Nova upplevs och har passformen som en sneakers, men uppfyller de viktiga egenskaper en bra och snabb vandringsskor skall ha.