Silva hjälper dig hitta rätt pannlampa!

Marknaden för pannlampor växer så att det knakar och det med all rätt. Fler och fler upptäckter fördelarna med att använda pannlampa då det inte bara gör dig mer synlig i mörkret, det gör det också möjligt att förlänga dygnet och ger dig förutsättningar att fortsätta aktivera dig även när det blir mörkare.

Silva som jobbat med pannlampor sedan 1935 strävar hela tiden efter att ta fram nya modeller som både är slimmade och smidiga med den perfekta balansen mellan vikt, batterikapacitet och ljusstyrka. Detta för att just du ska kunna fortsätta med din favoritaktivitet även när mörkret smyger sig på. Stefan Åke har jobbat på Silva 7 år och kan allt om pannlampor. Här tipsar han dig om vad du ska tänka på när du väljer pannlampa.

Sitter den bra på huvudet?

För det första är det viktigt att pannlampan sitter bekvämt på huvudet och inte är för stor, för liten eller för klumpig. Kontrollera därför så att din pannlampa har ett anti-slip-silikon-band och att batteriet inte är för stort. Till dom flesta av Silvas lampor medföljer det en förlängningssladd till batteriet så du ha det i en ficka/ryggsäck så man slipper ha det på huvudet.

HUR BRA ÄR LJUSSTYRKAN OCH HUR MYCKET KAN DEN JUSTERAS?

Det starkaste ljuset är inte alltid det bästa. Studier visar att ögat mår bäst av att ha ett brett synfält snarare än ett skarpt ”tunnelseende”. Detta ställer högre krav på dagens pannlampor och möjligheten att justera ljusets vinkling och styrka.

Ibland behöver du kunna vinkla ljuset närmre fötterna för att se vad du trampar någonstans och ibland behöver du ha ett ljus som sträcker sig långt fram. En bra ljusbild ska vara i form av en ballong med inte ett allt för starkt ljus i mitten och ett sken som klingar av ut mot sidorna. Är det ett alldeles för starkt ljus i mitten som slutar abrupt ut mot sidorna påverkas vårt mörkerseende negativt. Desto fler inställningar som finns desto bättre lampa.

Även terräng och aktivitetsform påverkar vilken pannlampa du bör ha. Springer du exempelvis mycket på asfalt och lättare terräng behöver du inte lika mycket ljus som om du springer off road då du i det senare fallet behöver upptäcka hinder på vägen tidigare. Ska du cykla kan du behöva ännu starkare ljus då det går snabbare och du, i ett tidigare skede, behöver upptäcka vad som finns framför dig för att undvika olyckor. Har du bara en lampa när du cyklar så skall den sitta på hjälmen för då följer ljuset ögonen. Det bästa är att även ha en lampa på cykeln.

ÄR BATTERIET UPPLADDNINGSBART?

Då temperaturen spelar stor roll för batterilängden är det bra att säkerställa batterikapaciteten och om batteriet är uppladdningsbart eller om du har utbytbara batterier. Desto kallar vädret blir desto kortare batteritid får du. Ska du vara ute länge med din pannlampa är det därför bra att antingen ha en pannlampa där du enkelt byter batteri alternativt en portabel laddare. Även här hjälper förlängningssladden till att man kan ha batteriet skyddat från kyla vilket gör att man får längre batteritid.

Kolla in våra pannlampor här >>