Samma runda – på flera olika sätt

Att variera sin träning är viktigt för att utvecklas som löpare. Och det är enkelt fixat. Du springer helt enkelt din vanliga runda, men gör det på olika sätt. Här är några pass du kan testa för att få variation på din träning.

FartlekSpring fem minuter i din vanliga fart. Nästa fem minuter ökar du tempot och springer fortare, utan att få mjölksyra. Gör om samma sak igen, det vill säga varva fem minuter lugnt med fem minuters tempoökning. Se till att avsluta lugnt.

IntervallerEtt bra sätt att få upp pulsen. Inled som vanligt med uppvärmning så att kroppen hinner bli varm och vakna till liv. Efter cirka tio minuter påbörjar du intervallträningen där du springer riktigt fort en viss sträcka/tid, vilar en liten stund innan du upprepar samma sak. Vanliga intervaller kan vara 70/20 (70 sek fort, 20 sek vila), 4 minutersintervaller (1 min vila) eller så kan du köra exempelvis fem lyktstolpar eller liknande. Glöm inte att jogga ned sista biten innan du är i mål.

Progressiv distansInled i vanligt tempo. Efter halva sträckan ökar du farten så att du kommer upp i ett högt tempo som du ändå känner att du klarar av, håll det i 10–15 minuter. Avsluta med 5-10 minuters lugn jogg.

TempoAnvänd de första kilometrarna till att värma upp. Kör sedan ett antal kilometer i tävlingsfart. Avsluta med lugn nedjogg.

KompisjoggTa med en kompis och jogga din vanliga runda i lagom skönt snacktempo. Prata om allt och ingenting. Njut av frisk luft, motion och trevligt sällskap.