regnbågsmat

Regnbågsmat -för en mer färgrik och hälsosam vinter!

Nu när mörkret tar mer plats behöver vi ännu mer näring för att må bra och bli pigga! Genom att fylla tallriken med mat i regnbågens olika färger får du med lite av varje, utan att behöva kunna alla nyttiga ämnen i detalj. Färgkoderna gör det lätt att äta sunt vilket är viktigt för att må bra. Här förklarar vi vad mat med olika färger innehåller.

Rött innehåller bl.a. antioxidanter, vitamin C och lykopen (ett rött pigment som motverkar bl.a. prostatacancer)

Orange innehåller mycket beta-karoten som omvandlas till vitamin A, vilket är bra för huden och gör immunförsvaret mer motståndskraftigt.

Gult innebär ett överflöd av vitamin C och antioxidanter, vilket bl.a. verkar hämmande på inflammationer.

Grönt är skönt – och nyttigt. Gröna grönsaker innehåller flera olika typer av vitaminer, järn, kalcium och massor av bra näringsämnen. Spenat är riktigt sprängfullt av nyttiga ämnen.

Blått eller lila innehåller antocyaniner som är en typ av antioxidanter, vars positiva hälsoeffekter har konstaterats många gånger. Rödkål, aubergine, blå morötter och blå potatis, blåbär, vinbär och plommon är exempel på hur du kan fylla ditt blålila behov.

Vitt eller brunt kanske låter som en konstig färg i en regnbågsdiet, men det handlar om livsmedel som oftast är bruna utanpå och vita på insidan, t.ex. lök, ingefära, vitlök eller päron. Dessa råvaror innehåller bl.a. allicin som motverkar tumörer.

Svart verkar också vara en udda färg i regnbågsmaten men sanningen är att mörk mat innehåller mer koncentrerade färgämnen, vilket i sin tur innebär fler nyttiga ämnen. Svarta bönor, svart ris och svarta linser är några få exempel på livsmedel som ger dig en stor dos av antioxidanter och antocyaniner.