Funktionsunderkläder

Välj Funktionsunderkläder när du tränar

Välj rätt underkläder när du tränar! Byt därför ut dina underkläder i bomull mot ett par i funktionsmaterial eller mjuk merinoull och märk skillnaden. – Vid träning ska underkläderna sitta komfortabelt och vara i ett material som andas, säger Johanna Hjälm, Junior Product Manager hos underklädesmärket Pierre Robert.

Många lägger stor vikt för att anpassa träningskläder efter deras träning och väljer funktionellt material och plagg som fungerar bra under rörelse. Tyvärr glömmer många bort detta i valet av träningsunderkläder, men varför skulle underkläderna vara annorlunda mot andra träningskläder. Använder du underkläder i bomull under träning eller motion så absorberar dem fukt och svett vilket resulterar i att du blir kall och blöt under träningen eller aktiviteten även om du har bra träningskläder i funktionsmaterial. Därför gäller den klassiska lager-på-lager-principen. –  När du tränar ska underkläderna och alla plagg som är närmast kroppen sitta komfortabelt och vara i ett material som andas, säger Johanna Hjälm, Junior Product Manager hos underklädesmärket Pierre Robert.

Pierre Robert är välkända för sina komfortabla vardagsunderkläder. Sedan 2011 har företaget också en sportkollektion för såväl män som kvinnor. Kollektionen fick tidigt bra respons och Pierre Robert var officiell underklädesleverantör till den svenska olympiska truppen under OS i London 2012 och ska nu vara underklädesleverantör till den norska olympiska truppen under OS i Tokyo 2020. Sedan starten har intresset för våra underkläder ökat och i dag är Pierre Robert även en partner till En Svensk Klassiker.

– Vi sätter komforten främst i allt vi gör och alla våra plagg designas av vårt designteam i Oslo som skapar skräddarsydda plagg som passar den skandinaviska vardagen, och det gäller även våra sportunderkläder. De ska vara bekväma under hela träningen och transportera bort fukt från kroppen för den ultimata prestationen och komforten. Vår sporthipster exempelvis, är skräddarsydd för att sitta bra under hela träningspasset, transportera fukt och har en laserskuren söm runt benen för att inte synas under träningstightsen och för att ge en förbättrad träningsupplevelse. Och inte nog med det så lanserar vi nu även i 2020 vår Sporthipster i 75 % återvunnet Polyamid som är en blandning av återvunnet textilavfall och fisknät från havet.

För oss på Pierre Robert är det viktigt att kläder produceras på ett etiskt försvarbart sätt och vi jobbar hårt för att bli mer hållbara, hela tiden säger Johanna Hjälm.

– Kunskapen om funktionsmaterial har ökat under de senaste åren och de allra flesta använder materialet i lager två. Däremot tänker många bara på att underkläderna ska vara sköna, men missar att de även måste kunna transportera fukt. Det är därför viktigt att klä sig rätt hela vägen inifrån och ut för att kunna optimera komforten och prestationsförmågan. Vi ser att intresset ökar när det gäller underkläder i funktionsmaterial, men det är fortfarande lågt i förhållande till de övriga lagren, säger Pierre Roberts kundchef Niklas Nordquist.

Hos de flesta är det tyvärr fortfarande helt vanliga kalsonger eller trosor i bomull som är vanligast att använda under träning. Men alla som vet något om lager-på-lager, vet också att det är helt fel material att ha närmast kroppen vid träning.

Förutom funktionsmaterialets förmåga att transportera bort fukten så är de även gjorda för att minimera skav. Det många upptäcker med våra funktionsunderkläder är att de är väldigt sköna att använda till vardags också.

– Funktionsmaterialet kan andas och transportera bort fukt och överskottsvärme från kroppen. Vi har även ullunderkläder som andas naturligt och har en extra värmande effekt under vintern. Därför passar underkläder i ull särskilt bra under skidåkning, till låg- och medelintensiv aktivitet i kallare temperaturer, när man ska vara ute en längre tid eller när temperaturen är skiftande. Ull kan vara känsligt och många har en känsla av att ull kliar. Vi använder bara merinoull med tunna och elastiska fibrer som gör att underkläderna inte kliar, plus att de får bättre passform. Dessutom behöver ull inte tvättas lika ofta som funktionskläder och ull är 100% förnybart och naturligt och därför ett av våra mest hållbara material, säger Johanna Hjälm.

Valet av material beror på säsong och vilken intensitet träningen har. Funktionsmaterial är alltid ett bra val, men precis som med underställ kan ull vara ett alternativ vid lägre temperaturer och lågintensiv träning.

Det är viktigt att tänka på att tvätta dina funktionsunderkläder på 40 grader och använd inte sköljmedel då funktionsmaterialets fibrer täpps igen vilket påverkar andningsförmågan och uppsugnings-förmågan samt så försämras elasticiteten. För att förhindra att mikroplast släppas ut i havet när du tvättar dina funktionskläder så rekommenderar vi även att du använder en Guppy tvättpåse som fångar upp mikroplasten.

_______________________________________

TIPS FÖR BÄTTRE PASSFORM PÅ UNDERKLÄDERNA

HERRAR
Kalsonger: Gärna en boxermodell med lite längre ben som sitter åt mot kroppen, då minimeras risken att benen korvar sig. Men de ska heller inte sitta så tajt att rörelserna hämmas.

DAMER
Sport-bh: Bh:n ska stötta bysten utan att kännas stram. Ju större byst, desto bättre support. För bäst fukttransport är det viktigt att bh:n sitter tätt mot kroppen.

Trosor: De ska sitta åt mot kroppen, samtidigt som det ska gå att röra sig fritt. Modellen får inte vara för liten, då blir det ingen effektiv fukttransport.