Tips för dig som ska köpa pannlampa

En bred ljuskägla, en stabil och mjuk huvudställning och en produkt som är tillverkad för det svenska klimatet. Det är tre viktiga faktorer att tänka på när du väljer pannlampa.

Annika Billstam, flerfaldig världsmästare, springer i en Mila-lampa.

Det finns pannlampor för ett par hundra kronor, men så finns det också de som kostar flera tusen kronor. Och skillnaden är också i många fall därefter. Den dyra lampan är ofta en riktig ”värsting” med bra ljus och lång livslängd, medan den billiga inte alls har samma förmågor.
– Vår Vega lyser lika bra som helljuset på en bil, konstaterar Björn Reger som driver Mila, en av branschens stora pannlampstillverkare.

Som regel är alla pannlampor LED i dag. Fördelen med detta är att lamporna inte blir sämre utan har en livslängd på uppemot 50 000 timmar. Däremot åldras batterierna.
– Men sköter du batteri och laddare rätt så kan de hålla i tio år, säger Björn Reger.
Huvudregeln är att aldrig låta batteriet ligga oladdat för länge. Att efter sista natt-tävlingen på våren slänga in lampan i garderoben utan att ladda upp den är lätt hänt – men riktigt dåligt för batteriet.

Hur viktigt är lumen-siffran som anges på pannlampor?
– Man ska inte stirra sig blind på denna, för det har visat sig att de inte alltid stämmer. Det viktiga är att du får en bred ljuskägla. Du ska inte behöva titta ner för att se var du sätter fötterna utan allt ska rymmas i samma spektrum, menar Björn Reger.

Ljusets färg är också av betydelse. Milas lampor har en ton som är varmare än de klassiska blåkalla LED-ljuset, detta för att skogen ska se ut som på dagen samt att kartans plastfodral inte ska blända löparen.

Att importera en lampa från Kina har varit populärt i orienterarkretsar, men det är lätt att låta sig luras. Kablar, sladdar och kontakter är inte anpassade för det svenska klimatet. Huvudställning kan vara av resårband och lampans kvalitet kan försämras i rask takt.

Om man inte vill lägga 5 000 kronor på en pannlampa, vad gör man då?
– Det finns enklare varianter som också är bra. Vår Orion till exempel, den är precis som vår Vega, fast bara lite mindre av allt. Det är en jättebra lampa för både motionärer och ungdomar.

Vad springer eliten med?

– Hälften av de som kom topp-20 på natt-SM i herrklassen senast sprang med en Mila och även vinnaren i damklassen, så vi har en stark ställning på marknaden.

Se Milas pannlampor