Vinterlöpning med Icebug

Fortsätt spring ute och motverka vinterdeppen!

Vintern är i antågande. Och i takt med att snön faller, försvinner också löpare från motionsspår, stigar och cykelbanor. Det tycker vi är synd! Den som springer utomhus mår nämligen mycket bättre än den som nöter på löpbandet.

Svenskarna älskar verkligen att springa. En färsk undersökning visar att så mycket som fyra av tio svenskar springer minst en gång i veckan (1). Åtminstone under det varma halvåret. För när kylan, snön och isen kommer flyttar många i bästa fall in till löpbandet och i sämsta fall ställs löparskorna på hyllan tills våren kommer.

Mer än hälften av löparna springer nämligen för att må bra psykiskt (2) och det finns många undersökningar som visar ett tydligt samband mellan utomhusträning och psykiskt välmående. 2011 gjordes en stor studie där man tittade på skillnaderna mellan inom- och utomhusträning. Resultatet? De som tränade utomhus kände sig piggare och mer positiva. De kände sig mer energifyllda med mindre spänningar i kroppen, minskad ilska och de upplevde att de var mindre deprimerade (3). Studien visade också att personer som tränar utomhus känner sig mer nöjda med sin aktivitet och att de är mer benägna att upprepa den dagen därpå.

Den som tränar utomhus regelbundet löper också mindre risk för mental ohälsa. En skotsk studie jämförde 2013 skillnader mellan personer som tränade inomhus och utomhus. Resultatet visade att personer som regelbundet tränar ute i naturen står inför en betydligt mindre risk att drabbas av mental ohälsa (4).

Känner du dig ändå inte övertygad? Är du ändå på väg till löpbandet? Tänk då på att löpbandet är den maskin på gymmet som ger upphov till allra flest skador (5).

MYTER KRING VINTERLÖPNING

Myt 1: Det går inte att springa när det är snö och is.

Svar: Jo. Faktum är att det går alldeles utmärkt.  Med rätt skor på fötterna går det inte bara – det är dessutom fantastiskt kul! Testa exempelvis någon av våra modeller med BUGrip för att uppleva den perfekta kombinationen av komfort och oslagbart grepp.

Myt 2: Det är för kallt att springa på vintern.

Svar:Nej. Det är fel. De flesta av oss har inga fysiologiska hinder för att springa även när temperaturen är under nollan. När termometern har smugit sig under 20 minusgrader kan det dock vara klokt att överväga träningspasset en extra gång.

Myt 3: Man skadar sig om man springer när det är halt.

Svar:Ja, det gör man om man inte använder skor med grepp. Men tänk också på att det kan vara ännu farligare att springa på löpbandet – det är nämligen den apparat på gymmet som ger upphov till flest skador.

Myt 4: Man blir sjuk om man tränar när det är kallt och blött.

Svar:Nej. Det är ingen fara att träna när det är kallt och blött. Däremot ska du vara noga med att ha torra och varma kläder innan och efter ditt pass.

Myt 5: Det är farligt att springa när det är mörkt.

Svar: I allmänhet är människor rädda för två saker när de ska träna i mörker. Det ena är trafiken, det andra är läskiga människor som gömmer sig i skuggorna. Trafiken ska man mycket riktigt ha respekt för, men använder man mycket reflexer och dessutom en pannlampa så är man mer förberedd än de flesta. Att man är rädd för läskiga människor är ledset – alla ska få känna sig trygga! – men vill man känna sig extra säker kan man välja att springa på upplysta platser eller locka med en god vän!

Myt 6: Luftrören skadas om man tränar utomhus på vintern.

Svar: Astmatiker kan få problem på vintern när temperaturen sjunker och luften blir torrare. Att dricka mycket innan träningen och att använda luftrörsvidgande medicin brukar kunna hjälpa, precis som användandet av värmeväxlare. För de allra flesta fungerar dock luftrören precis som vanligt även under vintern.

Myt 7: Det är svårt att klä sig lagom varmt på vintern.

Svar:Det kan vara svårt – det är lätt att frysa eller svettas. Lösningen på det heter trelagersprincipen. Den går ut på att du har ett underställ (gärna i ull eller merinoull!) närmast kroppen, därefter ett värmande mellanlager och ytterst ett skalplagg som står pall för vind och fukt.

Referenser:

http://www.friidrott.se/docs/loparrapporten16.pdfhttp://www.friidrott.se/docs/loparrapporten16.pdfhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21291246http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22705180http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24061163