https://www.teamsportia.se/wp-content/uploads/2018/03/infor_fotbollsasongen_1200x800px.jpg

Kom förberedd inför fotbollssäsongen

2018 blir ett år i fotbollens tecken. I sommar spelar herrlandslaget VM-slutspel och damerna kvalspelar. Men redan nu startar klubbarnas försäsonger. Vi ser till att du kommer förberedd till vad som kan bli din bästa säsong någonsin.

Solsken, hejarramsor och gröna gräsplaner. Det känns kanske långt borta, men fotbollssäsongen startar redan nu. I djungeln av all fotbollsutrustning ger vi dig tips på vad du ska tänka på för att komma förberedd till lagets träningar.

Fotbollsskor – välj rätt!

Fötter växer och skor slits. Sällan klarar fotbollsskor mer än ett par säsonger. Det viktigaste att tänka på när du ska köpa skor är vilket underlag de ska användas på. Många klubbar spelar på grus eller konstgräs fram till sommaren. Andra håller sig på konstgräsplanen hela säsongen. Dessutom finns det flera olika typer av gräs-, grus- och konstgräsplaner. Att använda samma par skor på olika underlag sliter på skornas material. Det är bättre att satsa på olika typer av skor beroende på vilket underlag du tränar på, det lönar sig i längden.

När du köper fotbollsskor är det viktigt att tänka på att de, beroende på tillverkningsmaterial, kan töja sig olika mycket. Läder- och skinnskor töjer sig och anpassar sig mer efter foten än vad syntet- och plastskor gör. Köper du stora skor finns risken för skoskav och att bollkänslan försämras, samtidigt som för trånga skor kan innebära nageltrång och felbelastningar för kroppen.

Tänk på detta när du ska köpa skor:

Ta reda på vilket eller vilka underlag laget kommer spela på under säsongen. Vid spel på flera olika underlag kan det vara värt att använda flera par skor för att inte slita på kropp och material.Välj rätt storlek. Både för små och för stora skor kan ge skavsår. Utgå från materialet.Vårda skorna. Se till att skorna är i bra skick innan och efter varje träningspass. Ta hand om dina skor! Rengör, smörj och låt dem vädras. Får saker luktar så illa som regnblöta, svettiga fotbollsskor. Håller du skorna i gott skick förlängs dessutom livslängden på dem.

Benskydd – ett måste!

Svenska Fotbollförbundet kräver att benskydd används i seriespel och turneringar. Många klubbar har också som krav att de ska användas även vid träning. När du köper benskydd finns flera saker att tänka på. De ska sitta bekvämt och framför allt skydda smalbenen. Sitter de inte rätt går det att använda benskyddstejp för att hålla fast dem. Det finns även benskydd med ankelskydd, som är att rekommendera för yngre spelare.

Tre träningstips till dig som vill komma förberedd till fotbollssäsongen

Fotboll är en konditionssport. Att sticka ut på en löprunda är aldrig fel.Med bra teknik kommer du långt. Bygg upp en hinderbana med konor och träna på att hålla bollen nära fötterna. Att jonglera med bollen med alla kroppsdelar ger också bra bollkänsla.Träna på att skjuta. Klarar du av att både placera en boll i mål och skjuta hårt har du mycket vunnet. Använd ett plastmål, garageporten, eller skolans fotbollsmål.