Nästan varannan svensk drabbad av halkan

En ny undersökning visar att 4,3 miljoner svenskar någon gång halkat så illa att hen skadat sig. Nu vill det svenska skoföretaget Icebug att problemet får mer fokus.

Det är hög tid att det införs en nollvision för halkolyckor

Icebugs VD David Ekelund.

December betyder inte bara adventsmys och julklappar. Det betyder också att halkan börjar bli ett stort problem på många håll i Sverige – och problemet är mycket större än vad många tror. En ny undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Icebug, visar att hela 42 procent av svenskarna någon gång halkat och skadat sig. Varje år halkar också 30 000 svenskar så pass illa att de måste uppsöka sjukhus.

– Halkan är ett enormt samhällsproblem. Trots att vi i Sverige vet när på året halkan kommer och vad vi kan göra för att motverka den – är det samma sak år efter år. När halkan kommer fylls akutmottagningarna med människor som behöver vård, säger David Ekelund.

Den nya undersökningen visar också att halkan påverkar svenskarnas vardag i hög utsträckning. Nästan två av tre svenskar upplever att skaderisken vid aktivitet är större under vintern, vilket resulterar i att 63 procent av svenskarna rör sig mindre utomhus under vintern jämfört med sommarhalvåret.

– Hälsoproblemet är alltså dubbelt. Det räcker inte med alla direkta olyckor, utan rädslan för att halka gör att aktivitetsnivån går ner. Med tanke på att vi numera vet hur starka positiva effekter motion har både på fysisk och psykisk hälsa är det ett stort problem – och egentligen helt onödigt, säger David Ekelund.

David Ekelund driver sedan 2001 det svenska skoföretaget Icebug, världens ledande producent av vinterskor med grepp, och han efterfrågar nu handling för att skicka tydliga signaler om att halkan är ett problem att ta på allvar.

– I Sverige har vi lagkrav på vinterdäck på vintern, och det är väldigt få som skulle komma på tanken att trotsa den bestämmelsen. Vi har flytväst på sjön och de flesta av oss har hjälm när vi cyklar, säger David Ekelund, och fortsätter:

– Däremot är det otroligt många som inte drar sig en sekund för att ge sig ut med sommarskor på vintern. Och det är otroligt synd. Vi behöver vinterskor när det är vinterförhållanden, så enkelt är det. Annars är en enda isfläck allt som krävs för att det ska gå riktigt illa.

Nu vill David Ekelund att frågan ska få mer utrymme i den offentliga debatten. Han vill att politikerna tar frågan på större allvar och agerar för att göra något åt problemet.

– Det är hög tid att det införs en nollvision för halka. I ett land som Sverige ska ingen människa behöva halka och slå sig, säger han och fortsätter:

– För att vi ska kunna nå dit behöver två saker ske. Dels behöver politiker ta frågan på större allvar, vi behöver bättre snöröjning och mer samhällsupplysning om halkan. Sedan måste också medborgarna bli bättre på att ta eget ansvar och faktiskt använda skor med grepp när det är halt ute.

 

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 26-27 september 2018 har sammanlagt 1008 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

 Fakta: Vinterskor med grepp

Det finns flera olika sätt att få bra grepp på vintern. Det svenska skoföretaget jobbar huvudsakligen med två teknologier. Den ena är BUGrip, där fjädrande dubbar i karbidstål borrar sig genom ytan på is vilket ger fantastiskt fäste. Den andra teknologin är en gummisula från däcktillverkaren Michelin, där man använder samma teknik som i deras friktionsdäck.

Vill du veta mer om svenskarna och halkolyckorna finns det här:

https://icebug.se/svenskarnaochhalkan