Hitta rätt våtdräkt – för just dig!

Att simma i våtdräkt håller dig inte bara varm, utan hjälper dig även med flytkraft. Därför är det viktigt att du väljer rätt våtdräkt för just din simteknik, oavsett om det handlar om träning eller triathlon.

Det finns våtdräkter speciellt utvecklade för dykning, windsurfing, vågsurfing och simning i öppet vatten. När du simmar i öppet vatten finns det en hel del att tänka vad gäller rätt val av våtdräkt. Checka av listan nedan och ta del av våra tips, så väljer du rätt våtdräkt för just ditt ändamål!

Material: Våtdräkten ska vara i neopren – ett starkt material som sluter tätt och sitter skönt mot huden. Neoprenet bör vara max 2 millimeter tjockt över armar och ben och max 3 millimeter tjockt över bröstet, annars riskerar du att tappa orken snabbt.

Bröstsim eller crawl: För crawl ska du välja en långärmad dräkt. Dräkten har oftast en behandlad glidyta som reducerar motståndet i vattnet. Du får ett högre vattenläge och hamnar i bättre position.

För bröstsim gäller en kortärmad våtdräkt för att minska risken att få in för mycket vatten i dräkten när du tar dina simtag. Korta ben är också att föredra om du ska simma bröstsim. Annars riskerar dina ben att få för mycket flytkraft vilket i sin tur ger dig högt läge i vattnet och sämre kraft i bentagen.

Rätt storlek: Våtdräkten ska sitta tajt så att inte för mycket vatten kommer in under simningen. Du ska dock ha plats för badkläder under, korta tajta shorts eller baddräkt/bikini. Det är också viktigt att öppningarna vid hals, ben och armar sluter lagom tätt. Vatten ska komma in för att värma dig, men inte för mycket.

Skillnaden på basic och de lite dyrare våtdräkterna: De dyrare modellerna är mer kroppsanpassade och har olika tjocklek på neoprenet, till exempel är det tunnare vid armar och ben och något tjockare vid låren för bättre flytkraft och flytläge. Dessutom har de dyrare våtdräkterna bättre sömmar och sitter något tajtare.

Ska man kombinera bröstsim och frisim rekommenderas en kortärmad variant.Tips!

Smörj gärna med lite vaselin på halsen och nacken där dräkten smiter åt, så slipper du skavsår.Se till att våtdräkten har så få dragkedjor som möjligt. Dragkedjorna ska sitta på ryggen. Sitter de framtill är de i vägen och extra vatten tränger lättare in.Lär känna din dräkt genom att testa hur den är att ta på sig. Träna i den och se hur bra du flyter i den.