Ingen konst att hitta bra konstsnöspår

Skidåkning söder om Norrland? Inte alls omöjligt. Antalet konstsnöanläggningar har ökat lavinartat de senaste åren. En av de mest populära är Täby konstsnöspår. – Inget konstsnöspår, inga skidåkare i den här regionen, säger Klas-Göran Ericsson som är ordförande i den ideella föreningen.

De senaste två åren har Täby konstsnöspår dragit i gång verksamheten den 1 januari för att sedan hålla öppet elva veckor framåt. I år var antalet besök 50 000 vilket gör Täby konstsnöspår till en av de mest välbesökta konstsnöanläggningarna i Sverige.
- Vi har satsat väldigt hårt och investerat i bättre utrustning under de åtta år som vi har hållit på. För två år sedan, när vi flyttade till Arninge Golfklubb, införskaffade vi en begagnad pistmaskin som nu har gått över 10 000 timmar. Den byter vi i år till en fräsch maskin som endast har gått 2 000 timmar på Vasaloppet. Så vi har bra material, säger Klas-Göran Ericsson.

Täby konstsnöspår drivs helt ideellt av Täby IS Skidklubb och Sundbybergs IK, med stöttning av Svenska Skidförbundet och Stockholms Idrottsförbund. Varje säsong lägger klubbarna över 2 000 timmar på att förbereda anläggningen och hålla spåret i skick. Uppemot 40 personer jobbar med allt från att spruta konstsnö och bevaka snökanonerna till att bemanna stugan och preparera spåren.
- Det är ett hårt arbete och vi måste anpassa oss efter var golfklubben säger att vi får åka. I år gör vi om banprofilen så att det blir lite tuffare. På så sätt blir det nya förutsättningar varje år. Sedan ligger vi väldigt centralt och att vi är så populära beror på att det är ett stort upptagningsområde. Vi var i princip först för åtta år sedan och därefter har det blivit allt mer populärt att göra konstsnöspår, säger Klas-Göran Ericsson.

Det är inte bara i Täby som det åks skidor på konstsnö. Borås skidstadion, Rudans friluftsgård och Rocklunda i Västerås är också populära anläggningar i Svealand och Götaland. Enligt Svenska Skidförbundet finns det cirka 125 konstsnöanläggningar i Sverige och de nyaste ligger främst i södra Sverige.
Klas-Göran Ericsson är glad över att se fler konstsnöanläggningar i landet.
- Vi tycker att det är jättebra. Det är inte så att vi ser dem som konkurrenter, utan det är bara bra för skidsporten med fler konstsnöspår, säger han och berättar att ungdomsverksamheten i både Täby IS Skidklubb och Sundbybergs IK har blivit större sedan konstsnöspåret blev verklighet:
- För åtta år sedan hade vi knappt någon ungdomsverksamhet och nu är vi uppe i 160 ungdomar. Vi arrangerar även tävlingar och många av våra ungdomar är väldigt duktiga nationellt.

 

Fem andra populära konstsnöanläggningar söder om Norrland:

Vreta SkiCenter

Var: Strax norr om Ljungsbro, 1,5 mil från Linköping.
Konstsnöspår: 3,3 km dubbel- eller skatespår.

Billingens fritidsområde

Var: Skövde.
Konstsnöspår: Cirka 4 km skate och klassisk.

Lövhult

Var: Nässjö.
Konstsnöspår: 3 kilometer skate och klassisk.

Åkulla friluftsområde

Var: Strax öster om Varberg.
Konstsnöspår: 3,1 km skate och klassisk, 0,3 km barnspår.

Ånnaboda

Var: Örebro.
Konstsnöspår: Två spår på 3 respektive 5 km plus för skate och klassisk plus ett lättåkt på 1 km.