Gör en fotanalys och minska skaderisken

Foten är den viktigaste kroppsdelen du har. De fungerar som stötdämpare när du går och springer, men trots det glöms de ofta bort. Ett enkelt sätt att ge fötterna vad de behöver är att göra en fotanalys.
– Med rätt skor och en fotanpassad sula får du ett bra fundament att stå på, säger Rasmus Holmgren, försäljningschef på FootBalance i Sverige.

Belastas dina fötter fel när du rör dig kan det leda till problem med rygg, knän och höfter. Gör du en fotanalys kan du räkna med att de får det stöd som behövs för att du ska kunna röra dig fritt.
– Under en fotanalys ser man hur trycket faller på fötterna. Det går att avgöra om det läggs för mycket eller för lite tryck någonstans, samtidigt som utformning och bredd mäts. Det är alltid bra att känna till hur dina fötter fungerar, säger Rasmus Holmgren.

Fötterna följer med dig hela livet, och precis som resten av kroppen ändras dem, likaså belastningen. Det kan vara så enkelt att en anpassad sula räcker för att ge dem rätt stöttning och belastning.
– Det går att göra anpassade sulor för alla typer av skor, såväl löparskor som fotbollsskor. Även skidpjäxor, så klart. Du får se hur fötterna påverkar din kroppshållning och om du har någon pronation eller annan felställning.

Pronation är någonting de flesta människorna går runt med. I värsta fall kan det leda till förslitningar och ökad skaderisk.
– Med pronation menas fotens naturliga sätt att ta upp stötar när du sätter ned fötterna. I en överpronation faller foten för mycket inåt, och tvärtom med underpronation, att den faller utåt. Fotanalysen är ett hjälpmedel och utgår från dina behov för att du ska hitta rätt skor anpassade för dina fötter.

Tre goda anledningar till att göra en fotanalys:

Komfort
– Skon och sulan skräddarsys för din fot och ger bättre avlastning.

Hälsa
– Bättre hållning och utgångsposition när du rör dig. Fötterna tar emot stötarna på ett mer naturligt sätt med dynamiska sulor.


Prestation
– Du kan träna hårdare och återhämtningen går snabbare. I varje steg du tar får du energiåtergivning och bättre blodcirkulation.