Flera fördelar med kompressionskläder

Kompressionskläder har blivit en allt hetare trend. Såväl elitidrottare som motionärer har upptäckt fördelarna med plaggen. – Kläderna har en positiv effekt på musklerna och återhämtningen, säger Malin Andersson på Enjoy Sport Sverige.

Kompression är långt ifrån en ny företeelse, utan har använts inom läkemedelsindustrin i över 100 år. Fenomenet fick dock ett rejält uppsving när ett företag i Australien lanserade kompressionstights 2002.

Av bara farten har utvecklingen gått framåt. I dag finns det flera klädföretag som specialiserat sig på området. Ett av dem är australiensiska 2XU – vars svenska distributör är Enjoy Sport Sverige.

– Vi har haft en fantastisk resa under de sex år som 2XU funnits i Sverige. Försäljningen och intresset för kompressionskläder har verkligen exploderat. Det är väldigt många som har sett fördelarna med plaggen och upplever skillnader i tränings- och tävlingssituationer, säger Sverigechefen Malin Andersson.

Jämfört med en vanlig tröja eller träningstights sitter kompressionsplagget stramare och upplevelsen är att det trycker mer mot kroppen. Med hjälp av graderad kompression ökar blodcirkulationen och musklerna får snabbare tillförsel av syre.

Forskning har visat att kompression ger förbättrad prestationsförmåga, mindre svullnad och stelhet i muskulaturen, lägre puls vid aktivitet och bättre återhämtningsförmåga mellan träningspassen.

– Vi vill inte sticka ut näsan och säga att man blir en bättre löpare med kompressionskläder. Men det finns medicinsk forskning som visar att blodcirkulationen ökar väsentligt, säger Malin Andersson och fortsätter:

– Kompressionen ser till att muskeln är fixerad under träningen. Under ett träningspass utsätts musklerna för slag och vibrationer och det är en stor orsak till muskeltrötthet.

Den graderade kompressionen i plaggen ger ett ökat tryck i venerna, så att blodet snabbare återvänder till hjärtat och lymfknutarna. Detta gör i sin tur att musklerna värms upp fortare.

– Det finns många atleter som till och med sover i kompressionskläder. Och det finns ingen forskning som visar att det skulle vara farligt att ha på sig plaggen dygnet runt. Däremot finns det vissa personer som kan uppleva ett obehag att ha på sig kläderna för länge. Och vissa grupper, till exempel gravida, kan ha problem att få på sig plaggen eftersom de är så tighta.

Enligt Malin Andersson spelar det ingen roll om man är elitidrottare eller motionär. Kompressionskläder passar alla.

– Vem som helst kan ha nytta av det, konstaterar hon. Ett plagg som kompressionsstrumpor kan med fördel användas av de som har ett stillasittande arbete. De har lätt att samla på sig vätska i benen som i sin tur kan ge svullnader. Med kompressionens tryck förs blodet tillbaka mot hjärtat igen.

 

 

Vanliga kompressionsplagg

* Arm- och benvärmare

* T-shirts i funktionsform

* Funktionsstrumpor

* Funktionsstoppar

* Funktionströjor

* Korta tights

* Träningstights