Så håller du värmen
Tips för att hÃ¥lla värmen när det blir kallt! När vintern är som bäst vill…
Tips för att hÃ¥lla värmen när det blir kallt! När vintern är som bäst vill…
Klä barnen rätt i vinter! När vintern är som bäst vill vi ju att barnen…
Tips när du provar ut ryggskydd Ett ryggskydd minskar risken för allvarliga skador när du…
MIPS® – Riktigt säkra skidhjälmar Utvecklingen runt design, funktion och säkerhet har gÃ¥tt relativt lÃ¥ngsamt…
Tips när du provar ut skidhjälm Hjärnan är ett av de viktigaste och känsligaste organ…
Pjäxväljarenâ„¢ Att prova slalompjäxa skiljer sig frÃ¥n att prova ut ett par nya skor. Pjäxan…
SÃ¥ optimerar du din cykelpendling Att cykelpendla är nÃ¥gonting som blir allt vanligare och ger…
Cykelväljarenâ„¢ MTB, sportcykel eller hybrid – Vilken cykel passar dig? Att välja cykel är inte…
Elcykelväljarenâ„¢ Vill du slippa bli svettig pÃ¥ väg till jobbet eller stan – eller kanske…
Barn- & juniorcykelväljarenâ„¢ Barn- och juniorcyklar är en väldigt bred produktgrupp och innefattar allt frÃ¥n…
Cykelsemester – utrustningsguide Att cykla i sommarlandskapet, känna dofterna och höra fÃ¥glarna kvittra är en…
CYKELHJÄLMSVÄLJARENâ„¢ Träning, pendling eller en tur till kiosken pÃ¥ sommaren – Vilken cykelhjälm passar dig…
Fotbollsskoväljarenâ„¢ Säsongens gräs-, konstgräs- och grusskor har precis anlänt till vÃ¥ra butiker. Vi hjälper dig…
Att välja rätt fotboll Fotboll är Sveriges mest populära idrott och det enda du behöver…
Att köpa benskydd Sparkar och smällar mot smalben och anklar är vanligt inom fotboll pÃ¥…
Att välja träningskläder Att alltid ha bra och ändamÃ¥lsenliga skor är en självklarhet för de…
Träningsplanering för En Svensk Klassiker – Skidor Att Ã¥ka lÃ¥nglopp pÃ¥ skidor är en utmaning…
 SÃ¥ här enkelt byter du Skin! Med Skintec Teknologin sparar du tid – du…
#Klassiska misstag– och hur du undviker dem Att genomföra En Svensk Klassiker är en häftig…
Rengör och underhÃ¥ll dina skinskidor Allt fler köper sÃ¥ kallade skinskidor för att undvika krÃ¥ngel…
Underlätta skidÃ¥kningen med Skinskidor Skinskidor blir mer och mer populärt och det blir allt fler…
Längdväljarenâ„¢ – Klassisk stil LängdskidÃ¥kning är en fantastisk träningsform – om man har bra fäste…
Team Sportia skadehandbok del 4 – skavsÃ¥r och tejpskola Vi pÃ¥ Team Sportia brinner för…
Team Sportia skadehandbok del 3 – knä och ben Vi pÃ¥ Team Sportia brinner…
Team Sportia skadehandbok del 2 – fot och häl Vi pÃ¥ Team Sportia brinner för…
Team Sportia skadehandbok del 1 – Biomekanik och belastning Vi pÃ¥ Team Sportia brinner för…
Team Sportia skoguide Vi pÃ¥ Team Sportia brinner för att göra din vardag och ditt…
8 tips pÃ¥ hur du fÃ¥r ut mer av din vinterlöpning Vi pÃ¥ Team Sportia…
Vi har alla känt av den där brännande känslan när mjölksyran slår till. Men varför uppstår den och går det att förhindra? Mikael Mattsson är forskare på Karolinska Institutet och svarar här på fem vanliga påståenden om mjölksyra.
Enkelt förklarat bildas mjölksyra vid hård träning när musklerna inte får tillräckligt med syre. Då måste musklerna omvandla kolhydrater till energi utan syre vilket leder till att mjölksyra uppstår. Det är på grund av den här processen som den brännande och svidande känslan uppstår.
Det gÃ¥r inte att förhindra mjölksyra.– JodÃ¥, det gÃ¥r alldeles utmärkt. Det är bara att köra/träna lÃ¥ngsammare. “Mjölksyra” är ett tecken pÃ¥ anaerobt energiutnyttjande, och att du arbetar hÃ¥rdare än vad det aeroba systemet klarar av, det vill säga det syreutnyttjande systemet med hjärta, lungor och blod som brukar benämnas “kondition”.
Jag ska ta det lugnare när jag känner av mjölksyran.– Ska och ska… Det beror pÃ¥ syftet med träningen. Om du vill orka länge, det vill säga längre än nÃ¥gra minuter, ska du ta det lugnare, men om du har bestämt dig för att träna hÃ¥rt sÃ¥ är det en del av träningen.
Mjölksyra är skönt – det är ett bevis pÃ¥ att jag har tränat ordentligt.– Den känsla som brukar benämnas “mjölksyra” beror pÃ¥ metaboliter som är biprodukter av just anaerobt utnyttjande, och det ger ju smärta. Det är inte ett bevis pÃ¥ att du tränat ordentligt – det är ett bevis pÃ¥ att du tränat anaerobt.
Det är bara om jag är otränad som jag får mjölksyra.– Nej, absolut inte. Ju mer muskelmassa och ju bättre anaerobt tränad du är, desto mer mjölksyra kan du få. Men det är sant att om du gör exakt samma sak i samma fart så får du mjölksyra när du är otränad och sen när du blir bättre tränad klarar du av att göra den insatsen utan mjölksyra. Men gör du det fortare/hårdare så blir det mjölksyra igen.
Det går att vänja musklerna vid mjölksyra om jag tränar tuffare.– Japp, det är en förmåga som går att träna upp. Det brukar kallas anaerob kapacitet. 400-meterslöpare och roddare brukar ha hög anaerob kapacitet.
Mikael Mattsson är medicine doktor i medicinsk vetenskap med inriktning fysiologi samt forskare på Karolinska Institutet och Stanford University i Kalifornien.
Foto: Shutterstock.