Fanny Ahlfors och hennes partner Patrik Widell i Team Lost

Fanny Ahlfors tipsar – så släpper du prestationskraven

Fanny Josefine Ahlfors är en riktig träningsfantast. Hon har vunnit världscupen i kickboxning, älskar att leka ninja, klättra på saker och har nu fastnat för swimrun. Hon inledde sin träningsbana med höga mål och prestationskrav, vilket ledde till ett ohälsosamt träningsbeteende med mycket skador. Idag har hon släppt på kraven och försöker njuta mer. Här berättar hon om hur hon har hittat balansen mellan prestationskrav och en hälsosam träning.

Varför är träning så viktigt för dig?

Jag älskar att träna och det gör mig glad. Jag tävlar i swimrun och loppen kan pågå i många timmar och då är det viktigt med en kropp som klarar många timmar av både simning och löpning. Det är ofta kuperat och bökig terräng då måste kroppen hålla för detta. Träningen lägger jag därför upp med en tanke om uppbyggnad för att minimera skador. 

Hur ser du på prestation och de krav som kommer med det?

Fokuserar man på att ha kul på träning och tävling brukar resultaten ofta komma automatiskt. Tidigare har jag haft enorma prestationsmål med framförallt löpningen. Ett mål jag hade under många år var att springa sista milen på Lidingöloppet under 40 minuter. Det blev mer en press som ledde till ett ohälsosamt träningsbeteende.

När jag sprang trailloppet Killian Classic i Frankrike och kom imål med en ond fot (som sedan visade sig vara av) insåg jag att det är så här jag vill springa. Inte så foten går av, utan i bergen. Naturen var magisk och vi sprang vid vildhästar och bergssjöar. Där insåg jag att även om jag skulle springa Lidingöloppsmilen under 40 minuter så hade jag inte varit nöjd ändå. Jag skulle hitta något att klaga på och vara missnöjd med.

Är man för prestationsinriktad så kan det ta över och bli ett ohälsosamt träningsbeteende vilket jag inte tror någon mår bra av. Att fokusera på sina mål är inte fel men man bör även komma ihåg att det finns mer än träning och det är viktigt att huvudet också får vila från träning ibland. 

Fannys 3 bästa tips för att sänka prestationskraven!

  • Titta inte på klockan!
  • Träna i nya miljöer. Spring ex på nya stigar och miljöer så du inte kan mäta tiden. 
  • Träna och tävla tillsammans med en kompis eller partner. Då släpper du dina prestationskrav mer och det är teamet som gäller! 

Läs också Team Lost tips på hur du gör naturen till din träningsarena>>

Följ Fanny och hennes partner Patrik på @teamlost och @fanny_josefine