https://www.teamsportia.se/wp-content/uploads/2018/03/Pelle-och-Felicia.jpg

Felicia och Pelle: Familjeteamet som gör halvklassikern

När Felicia Järsenholt under sommaren 2016 föreslog att hon och hennes pappa skulle göra En Svensk Halvklassiker tillsammans möttes hon först av ett skeptiskt ”Det kommer du aldrig klara”, detta sporrade bara dottern mer och snart ändrade sig Pelle Järsenholt som snabbt började se fram emot ett spännande och kul år tillsammans med Felicia. Idag är en fjärdedel av klassikern avklarad och träningslågan brinner starkare än någonsin.

Det är  mitten av mars månad när vi åker för att träffa Pelle och Felicia i hemorten Ulricehamn, trots att snön fortfarande ligger djupt på backen är det en härlig dag med vår i luften.Vi möter de två mitt under ett träningspass i ett lokalt skidspår. ”Egentligen hade vi kanske behövt träna cykel just nu, men det får vänta till snön har smält” förklarar Pelle Järsenholt, 48, halvvasan är ju redan avklarad och nästa lopp kommer  vara 15 mil på cykel. Längdskidor är däremot  en alldeles utmärkt träningsform och passar båda väldigt bra – Pelle har stått på skidor sedan barnsben, gått på skidgymnasium och deltagit i Vasaloppet elva gånger. Även Felicia har deltagit i flera längdlopp och engagerar sig som ungdomstränare i Ulricehamns IF, att säga att familjen har skidåkning i blodet är verkligen ingen överdrift.

Inspirerad av TVFelicia, som idag går första året på gymnasiet, berättar att hon blev inspirerad av SVTs program ”Stephans Klassiker” en TV-serie i elva delar där Stephan Wilson tränar inför och genomför En Svensk Klassiker. ”Det såg ut att vara en riktigt häftig utmaning och jag kände att detta även var något jag ville göra” säger hon och förklarar att det fick bli en halvklassiker – samtliga lopp men halva sträckan,  den här gången då En Svensk Klassiker har en åldergräns på 19 år och hon idag är 17, ”Det får bli om två år istället” förklarar hon bestämt.

Ansträngande HalvvasaDen första delen av deras klassikerresa är redan avklarad, den 27 februari åkte de 45 kilometersträckan mellan Oxberg och Mora, det visade sig vara jobbigare än Felicia trott, ”Aldrig igen var det första jag tänkte vid målgången” säger hon och skrattar. Pelle berättar att de startade näst längst bak i ledet, så det blev en utmaning bara att byta spår bland alla människor. För Felicia blev det extra jobbigt då hennes lånade pjäxor snabbt ledde till skav och blåsor ”men det var värt det, för skidorna jag hade var jättebra!”.

Nu börjar hårdträningenEfter att ha kört klart sitt träningspass sätter sig Felicia och Pelle på en bänk i vårsolen för att slappna av. Skidor har båda åkt så mycket att halvvasan mest gick på rutin. Den lyxen kommer de inte ha i resten av klassikern ”Både cykel och simning är nya moment för oss, och framför allt när det gäller cykel kommer vi behöva ligga i hårdträning för att klara av halvvättern” förklarar Pelle och Felicia nickar instämmande, cykelloppet ser båda som det svåraste momentet och det kommer vara skönt när den biten är över.”Nog kan det bli tufft, men vi får stötta varandra, och även om det är utmanande kommer det också bli väldigt kul” förklarar de avslutningsvis, ”När vi är klara får vi fira ordentligt, vi har inte bestämt hur än, men sista loppet är i Stockholm – så det kommer finnas gott om alternativ”. Att döma av den beslutsamma glöden i deras ögon råder det inga tvivel om att de kommer avsluta resan de påbörjat tillsammans.

Fakta om Halvklassikern:En Svensk Halvklassiker består fyra olika lopp som ska göras inom ett år:Skidor – Engelbrektshalvan/Kristinaloppet 30 km eller Halvvasan 45 km.Cykling – Halvvättern 150 km.Simning – Vansbro Halvsim 1 500 meter.Löpning – TCS Lidingöloppet 15 km