Siluett av man som dricker i solnedgång

Extra energi – när, varför och hur?

Genom att tillföra kroppen rätt bränsle före, under och efter träning presterar du bättre och återhämtar dig snabbare. Därmed inte sagt att du behöver gel, energibars och sportdryck vid varje pass.

Ska du ut och jogga eller träna ett kortare pass behöver du inte tillföra kroppen något speciellt, förutsatt att du äter bra vanlig mat. Inte heller om du kör längre pass med låg intensitet för att ”lära” kroppen att använda fett som energi i större utsträckning. Men när passen blir hårdare och samtidigt längre finns det anledning att tillföra kroppen extra energi, oavsett om du är elitidrottare eller motionär.– Det gör att du orkar hålla en högre belastning under längre tid och kan därmed lyckas bättre i ditt lopp, säger Thomas Bylon, kostrådgivare på Enervit.

Det är egentligen inga konstigheter. Kroppen är som en maskin som behöver bränsle för att fungera. Bränslet kommer från flera näringsämnen som fett och till viss del protein, men det är i huvudsak kolhydrater som musklerna vill ha vid hård belastning. Problemet är att de inte kan lagra hur mycket energi som helst, så efter cirka 90–120 minuters hård ansträngning är dina kolhydratdepåer slut och man blir tvungen att sänka tempot och intensiteten.– Tillför du snabb energi under längre och tuffare pass vid rätt tillfällen presterar du utan tvekan bättre. Jag vågar påstå att ingen elitidrottare ens skulle komma på tanken att åka ett Vasalopp bara på vatten. Möjligen som ett experiment, men inte för en topplacering, säger Thomas Bylon.

Vad behöver kroppen?

Före träningen: Se till att få i dig bra protein, bra fetter och rätt sorts kolhydrater så att du orkar genomföra passet på det sätt som du tänkt. Laddar du inför ett lopp kan det vara bra att få i sig lite extra kolhydrater och vatten dagen innan start och eventuellt en produkt som hjälper till med inlagring av energi i muskler och lever.

Under: Nu behövs snabbt absorberande kolhydrater som kroppen lätt kan ta till sig och dra nytta av så att du kan gå för full maskin. Här ska man gärna välja en sportdryck/bar/gel som förutom kolhydrater även innehåller mineraler och salter.

Efter: Direkt efter loppet/passet behöver kroppen proteiner, essentiella aminosyror och snabbare kolhydrater för att påskynda återhämtningen och göra dig redo för nästa utmaning.

 

Tips!

Testa alltid den sportdryck som ska serveras på det lopp du ska åka/springa, så vet du hur din mage reagerar på den.Prova ut en gel/liquid som fungerar för dig. En del kan få magproblem av gel/liquid och här gäller det dels att vänja magen, dels att hitta en sort som passar dig.Tillför energi i kroppen innan dina depåer är tömda. Under ett långlopp kan det vara vettigt att äta/dricka något var 30-–45 min för att inte gå tom.Läs på förpackningen när du köper energi/proteinbars etc. Sök efter naturliga ingredienser så långt som möjligt, bra mängd med protein och så lite tillsatt socker som möjligt om du tänkt äta den som ett mellanmål eller snacks. Ska du ha den till ren energi under träning och tävling måste den innehålla rätt mängd av olika sockerarter och så lite fett som möjligt för optimalt och snabbt upptag.

Enervit är det märke som finns på alla arrangemang som ingår i En Svensk Klassiker, Göteborgsvarvet, Cykelvasan, Ultravasan, Sthlm Halvmarathon, Sthlm Marathon, O-Ringen med flera.