Expertens klädtips på MTB-turen

När du ska ut i skogen på din mountainbike kan valet av klädsel vara avgörande. Det viktigaste är att hålla sig torr och tillräckligt varm. – När jag cyklar i kallt väder har jag en långärmad tröja med en väst ovanpå. Man ska absolut inte ha för mycket på sig, säger Graziano Traversa, marknadschef på det italienska företaget Double3.

Det är inte helt fel att fråga Graziano Traversa. Företaget som han är marknadschef för tog hem priset för årets innovation under den stora cykelmässan

Cosmobike Show i Verona. Han delar upp sitt tips i två steg:– Byxorna är viktiga eftersom de oftast tar emot först vid ett fall. Oavsett hur duktig du är kommer du alltid att trilla någon gång. Därför måste byxorna vara vattentäta, säger han.

Steg två handlar om överkroppen:

– Jag tycker att man ska börja med en långärmad tröja närmast kroppen och utanpå den en väst. Det ska vara lätta kläder som håller temperaturen och då är en väst alldeles utmärkt.

 

Priset för årets innovation ger också en viss indikator på hur man ska klä sig i skogen. Det handlar om ett nytt material till MTB-kläder som heter Full Metal och Double3 har tagit fram det i nära samarbete med professionella MTB-cyklister.

– Materialet är helt vattentätt samtidigt som det transporterar bort svett och håller kylan ute. Dessutom är det anti-cutting, det står alltså emot vassa kanter, på samma gång som det är elastiskt, säger Graziano Traversa.

Kläderna i Full Metal är av 100 procent polyester och tillverkade i Italien. Dessutom är de anti-bakteriella för att motverka svettlukt.

– Materialet är slitstarkt samtidigt som det inte känns plastigt I stället är de väldigt bekväma att bära, säger Graziano Traversa.

 

Bildtext: Graziano Traversa, till vänster, och Luigi Altamura från italienska Double3.