Elcykeln fick Jennie att börja cykelpendla

Jennie Hadodo från Jönköping gick från ingen cykel alls till jobbpendla varje dag med sin elcykel. – Jag sätter dubbdäck på den och cyklar hela vintern, säger hon.

För fyra år sedan valde Jennie Hadodo att satsa på en elcykel. Varken vanlig cykel eller buss var något alternativ och det stod mellan att köra bil eller att investera i en elcykel. Valet föll på det senare och hon har inte ångrat sig en sekund.

– Jag ville börja cykla till jobbet, men det hade inte fungerat rent tidsmässigt med en vanlig cykel. Visserligen är det nedförsbacke till jobbet, men hem tar det alldeles för lång tid. Då hade jag behövt sluta jobbet tidigare för att hinna hämta barnen. Det var en av anledningarna till att jag valde en elcykel, säger hon och fortsätter:

– En annan anledning är att där jag bor, på Ekhagen, är det väldigt backigt och det går inte att ta tre barn på en vanlig cykel. Med elcykeln kan jag ha dem i ett släp bakom och samtidigt klara av uppförsbacken.

Med tanke på backarna och att hon ville ha ett släp bakom sig, valde Jennie en modell med riktigt stark motor.

– En uppförsbacke med min elcykel är som att cykla i en nedförsbacke med en vanlig cykel. Jag måste trampa för att elen ska sätta igång, men annars är det väldigt enkelt, säger hon.

Jennie slipper dessutom att komma svettig och ofräsch till jobbet.

– Jag tycker att det är fantastiskt skönt att cykla med elcykeln. De dagar då jag tar bilen får jag lättare huvudvärk eftersom jag inte har fått någon frisk luft. Så vinsten är dels den friska luften, dels att barnen får en förståelse över att man inte behöver ta bilen överallt, säger hon.

På sommarhalvåret försöker Jennie att cykla så mycket som möjligt och hon har även inspirerat sin man Melic att köpa en elcykel.

– Men en elcykel blir jag flexibel. Ska jag ner till centrum tar det ingen extra tid jämfört med bussen, eller till och med bilen. Jag är heller inte så beroende av att passa vissa tider eller att hitta en parkering. Därför tycker jag att det är en frihet med elcykeln.

 

Fördelar med elcykel:

 

• Du slipper köer och vet när du ska komma fram. Det går dessutom oftast snabbare att ta sig fram än jämfört med bil.

• Elcyklar bidrar till kraftig reduktion av utsläpp. Elcykling släpper ut 0,6 gram CO2/km och miljöbilar upp till 95 gram CO2/km.

• Du är fräsch när du kommer fram och slipper duscha.

• Elcyklar klarar pendlingsavstånd, på enkel väg, på 20 km.

 

Fakta: elcykelkortet.se

 

Visste du att…

 

… elcykeln var förra årets stora cykeltrend enligt Cykelrapporten 2016 från Svensk Cykling.

 

… över en tredjedel de tillfrågade i en Sifo-undersökning svarade att de kan tänka sig att köpa en elcykel.

 

… det såldes ungefär 45 000 elcyklar i Sverige 2016, vilket är en marknadsandel på cirka sju procent.

 

… det främst är bilister som väljer att gå över till elcykeln som transportmedel.

 

… en undersökning av Sustainable Innovation visade att det gick dubbelt så snabbt att ta elcykeln jämfört med bilen på en 9,5 kilometer lång pendlingssträcka mellan Bromma och Östermalm.

 

Fakta: Svensk Cykling och elcykelkortet.se