Håll dig torr när höstregnet drar in!  

Efter en härlig och varm sommar är hösten på intågande och så även det härliga regnet. Didriksons har mer än 100 års erfarenhet av att tillverka vattentäta plagg och delar här med sig av sina bästa tips för vad du ska tänka på för att säkerställa att kläderna du köpet håller tätt och är hållbara.

Kolla sömmarna
När man ska köpa regnkläder är det inte bara ett vattentätt tyg som är viktigt.

För att plagget skall vara vattentätt handlar det även om sömmars placering, vattenavvisande dragkedjor, tejpade sömmar och hållbar impregnering för att nämna några faktorer som påverkar.

Kolla om plagget innehåller vattentäta tyger

Ett vattentätt plagg (som inte är av Galon®) från Didriksons har en vattentät beläggning på insidan i tyget, dolt av ett foder eller annat material. Det är alltså inte tyget i sig som gör våra plagg vattentäta. I tillägg till beläggningen på insidan har plaggenen vattenavvisande ytbehandling på utsidan. Vattenavvisningen kallas ofta för DWR (Durable WaterRepellency). För att sedan få plaggen helt vattentäta tejpas alla skarvar och sömmar med en vattentät tejp. Det är alltså inte vattenavvisningen som gör plagget vattentätt, utan beläggningen som är dolt inuti plagget.

 

Galon® behöver aldrig någon ytbehandling
Galon® är ett slitstarkt och vattentätt material som aldrig behöver någon ytbehandling och sällan behöver tvättas vilket gör det väldigt hållbart. Skillnaden mellan Galon® och vävda vattentäta tyger är att Galon® inte släpper igenom vattenmolekyler iform av ånga. Galon® används främst till plagg där aktivitetsnivån är lägre.

Tejpade & svetsade sömmar
Du kanske har läst eller hört talas om tejpade sömmar? Förutom att tyget som regnkläderna är tillverkade av måste hålla vätan ute, så måste även sömmarna hålla tätt. Vi planerar omsorgsfullt sömmarnas placering och tejpar eller svetsar alltid alla sömmar på våra vattentäta plagg, även de sömmar som inte är direkt utsatta för regn, för att säkerhetsställa plaggets vattentålighet.Säger Per Odqvist produktchef på Didriksons.

Vattenavvisande dragkedjor
Dragkedjan är ett kritiskt område på plagget där vatten enkelt kan tränga igenom. Didriksons dragkedjor är alltid vattenavvisande och många av regnkläderna har en skyddande slejf på in-eller utsidan av plagget (eller både och) så att vattnet inte når igenom.

Återvinningsbara regnkläder
För första gången lanserar Didriksons återvinningsbara plagg i polyester som är både vind-och vattentäta.

Om ditt plagg är försedd med Didriksons återvinningssymbol så vet du att kläderna kan återvinnas i framtiden och bli till nytt material.