5 tips för bättre sömn

Balansera träning med god sömn!

Sömnen är extremt viktig för att vi ska kunna hantera vardagen och alla dess utmaningar som den för med sig. Det är under sömnen som kroppen fyller på energin och ”lagar” det som har blivit slitet. Den bidrar bland annat till att blodtryck, puls, andningsfrekvens och kroppstemperatur sjunker.

Vid en god sömnrutin får vi mindre muskelspänningar, blodflödet blir bättre, stresshormonerna minskar medan immunförsvaret aktiveras så det har en mängd positiva aspekter som sömnen bidrar till. Om man lider av sömnbrist under en längre period så kan avspegla sig direkt på träningsresultaten direkt.

Vill du ha ut optimalt av din träning, så måste därför sömnen prioriteras. Under djupsömnen bildar kroppen de tillväxthormoner som behövs för att man ska återhämta sig och bygga upp musklerna efter träning och vardagsslit. Om du sover för lite får du betydligt svårare att öka muskelmassan, och därmed ökar också skaderisken.

  5 TIPS för bättre sömn:

Boka in din sömn. Prioritera sömn på samma sätt som du prioriterar kost och träning. Boka in sömn i kalendern på samma sätt som du bokar in andra aktiviteter.Ska du genomföra ett långlopp? Se till att få några extra timmars sömn då det påfrestar kroppen.Skapa sömnrutiner och håll fast vid dem. Kroppen är som en klocka och gillar rutiner. Genom att skapa tydliga sömnrutiner där du går och lägger dig samt stiger upp samma tid varje dag är det lättare för kroppen att anpassa sig.Träna inte närmre inpå sömnen än 3 timmar. Försök att inte träna för nära inpå läggdags, då får kroppen svårt att varva ner.Yoga innan sömn för att komma ner i varv. Lite lugn och behaglig yoga i sängen kan vara ett perfekt sätt att varva ner på kvällen. Gör det till en rutin att göra ett par lugna och mjuka övningar innan du ska sova.

Källa:http://www.gymnastik.se/forforeningar/medicinsktstod/Idrottsfysiologi/aterhamtningochvila