Butiken som fått Trosa att röra på sig i 58 år

Det började med båtar. Sedan blev det fotboll. Idag är det löpning och cykling som får invånarna i Trosa att röra på sig. Mycket är tack vare Team Sportia, som länge engagerat sig i det lokala sportlivet. Butiken startade som Trosa Cykel & Motorservice 1961 med ett sortiment som skiljer sig en hel del från dagens, och drivs nu av Katarina Johansson med familj. Genom åren har de samlat på sig mycket kunskap.

– När jag träffade min man drevs butiken av mina svärföräldrar, berättar Katarina. Då var det stort fokus på båtar och båtmotorer, sport kom senare med fotbollen på 70-talet. Många blir förvånade över hur brett sortiment vi har. Här kan du få hjälp med det mesta, från att hitta rätt skor till att byta in begagnade skridskor, testa elcykel och allt möjligt.

Idag jobbar Katarina med sin man, syster och två vuxna barn i butiken. Själv är Katarina uppväxt med föräldrar som drev en matbutik, så att jobba med sin familj är hon van vid.

-Det blev en del middagar i butiken när barnen var små, säger Katarina. Men varken vi eller barnen vet ju om något annat sätt att jobba. Vi har bestämt att jobb är jobb så vi försöker att inte ta med oss jobbet hem, men det är klart att det blir en och annan diskussion där också. Men det brukar gå bra!

Frihet med outdoor

Själv sportar Katarina en hel del, för det mesta utomhus. Kajakpaddling, längdskidåkning, alpint, vandring och att åka långfärdskridskor hör till favoriterna. Men mest är det cykling som gäller.

-Jag älskar friheten med cykling, säger Katarina. Vi brukar alltid cykla en vecka på semestern, i år blev det på Jylland och förra året cyklade vi Kattegattleden. På sommaren cyklar jag från stugan till jobbet, det är ungefär en och en halv mil enkel väg.

Om man har svårt att komma igång med sin träning tycker Katarina att cykling är perfekt att börja med. Idag finns det många fina cykelvägar runt om i Sverige, från härliga landsvägar till fartfyllda MTB-slingor i skogen. Hon menar att alla kan cykla i någon form och det är ett bra sätt att komma ut i naturen.

It’s better outside>> det är en helt annan frihet att träna ute.

Stort fokus på personlig service

Butiken lockar till största del till sig stamkunder, som Katarina efter många år känner väl. Att finnas på en så liten ort som Trosa tycker hon bidrar till att de kan få så personlig kontakt med kunderna.

Det springer in många kändisar här titt som tätt. Vi känner dem så väl så för oss är det ju som vilka människor som helst, men andra kunder reagerar och tittar, allt stannar upp lite, säger Katarina och ler.

Många sommargäster brukar passa på att handla när de är på besök eftersom att de tycker att de får så bra och uppmärksam hjälp. I år tilldelades butiken även Trosa Kommuns miljöpris för sitt engagemang kring cykelförsäljning, uthyrning och cykelverkstad och sin goda serviceanda. Katarina brinner för att ge kunden den bästa servicen och är noga med att se och bemöta varje kund.

-Genom åren har vi fått ta emot både choklad, blommor och kaffebröd från tacksamma kunder, berättar Katarina. Det blir vi såklart jätteglada för, att den tid vi lägger på personlig service är uppskattad. Det ger oss extra energi!

Namn: Katarina Johansson

Ålder: 62

Gör: butiksägare i Trosa

Sportar: Cykling, långfärdskridskor, längdskidor, paddling, alpint

Roligaste minne genom åren: ”På 80-talet hade vi kräftor i ån precis nedanför butiken. Vi sålde fiskekort då och först till kvarn fick välja den bästa platsen. Folk tältade utanför butiken och skapade långa köer för att få välja först! Det var värsta grejen.”


Katarina Tipsar