Fotograf: Oscar Schriver-Abeln

Bergslagen cycling – MTB-cykling för alla smaker

Porlande bäckar, utmanande höjder eller susa utför på en gammal slagghög. Gillar du att cykla mountainbike har Bergslagen Cycling massor av varierade upplevelser att erbjuda. En som har provat det mesta är Simon Tullstedt som är projektledare för Bergslagen Cycling. Vi bad honom berätta mer om det stora cykelområdet i Örebro län. 

Du ansvarar för ett av landets största cykelområden. Har du några tips på bra platser om man vill njuta av naturen inom Bergslagen Cyclings område och cykla mtb?
– Vi har massor! Det är nära till fina MTB-slingor oavsett var i Örebro län du befinner dig. För dig som gillar snabba sandiga stigar har vi Rönneshytta i syd och Hjulsjö uppe i norr. För den som gillar höjdmeter och mer teknisk cykling är Kilsbergen fantastiskt, hela området från Lekhyttan till Pershyttan är fullt av naturupplevelser med snabba utförslöpor, porlande bäckar och vackra utsikter från höjderna som belöning efter rejäla klättringar. Missa inte att ta ett svalkande dopp i någon av alla fina badsjöar i vårt område.

Det låter tufft. Kan man välja enklare, lättcyklade leder om man vill?  
– Det kan man absolut göra! Vi har ett enkelt graderingssystem, liknande det som används i skidbackar, från grönt till svart. Jag tar ofta med mig nybörjare ut på både blå och röda leder. Men svart, då ska man vara cykelva

När du själv cyklar på stigar i skogen, vad är det njuter mest av?
– MTB är mindfulness och adrenalin på samma gång, så det är grymt avkopplande samtidigt som det är ruskigt bra träning. Jag är en riktig fika-junkie, så det är härligt att vi har flera leder som går förbi riktigt bra caféer. Men det är också intressant med mötet mellan natur och kultur som är så speciellt här. Här vimlar av gamla gruvor, hyttor, gamla banvallar och annat spännande att upptäcka. Så förutom själva cyklingen finns det så mycket mer.

Har du några nyheter att berätta från Bergslagen Cycling?
– Ja, vi är riktigt stolta över våra nya downhillbanor på Kvarntorpshögen, en enorm slagghög strax utanför Kumla som är en upplevelse i sig. Välbyggda banor i snygg, rödbrun jord. Det kommer bli succé!

Läs mer om Bergslagen cycling här>>

Här hittar du färdiga cykelpaket>>