Bättre mtb-cyklar ger större upplevelser

Priset påverkar ofta våra köp. Likaså när det kommer till mountainbikes. Räkna med en lättare, tåligare och roligare cykel om du är beredd att betala lite mer. – Upplevelsen blir något helt annat, säger Michael Stjernquist på Team Sportia.

Cykelmarknaden kan i dag erbjuda en uppsjö av mountainbikes – där det ibland kan vara svårt att välja. Det går att köpa allt från instegscyklar för ett par tusenlappar till riktiga vrålåk för uppemot 100 000 kronor.För den nyfikne nybörjaren, som vill testa på att cykla i skogen, räcker det oftast att välja en mountainbike i den nedre prisklassen.– De cyklarna är tillräckligt bra för att komma i gång med. Men precis som med allt annat får du vad du betalar för. Kan du tänka dig att betala mer än till exempel 15 000 kronor så får du en klart bättre cykel. Bland annat blir dämparna, växelsystemet och bromsarna successivt bättre ju mer man betalar, säger Michael Stjernquist, sortimentsansvarig på vår cykelavdelning.

Mountainbikecyklar i ”mellanklassen” väger dessutom mindre, klarar av högre belastning och slits inte ut lika snabbt. Och enligt Michael Stjernquist är en lättare mountainbike smidigare och roligare att cykla på.– Ju mer du betalar, desto roligare kommer du att ha. Det är precis som när du ska köpa en bil. Väljer du till komfortpaketet på en gång blir det ett lyft. Och har du en rolig och trivsam mountainbike från början ökar chansen att du uppskattar mountainbike som sport ännu mer, förklarar han.Finns det ekonomiska förutsättningar att köpa en cykel mellan 15 000 och 20 000 kronor är det ingenting att tveka på, enligt Stjernquist.– Då talar vi om riktigt bra cyklar och du känner skillnaden direkt om du jämför med en billigare variant. Dämpningen är vassare och den mindre vikten gör att hela cykeln känns lättare och smidigare, säger han och fortsätter:– Cyklar för uppemot 20 000 kronor har ofta kolfiberkonstruktion i ramen, vilket ger en kvickare känsla. Min rekommendation är att satsa på en kanske lite dyrare cykel direkt. Våga lita på att det bättre materialet ger en större cykelupplevelse.

På mtb-marknaden finns flera olika märken. Scott, Trek, Specialized och Bianchi är några exempel på riktigt duktiga aktörer som är innovativa och ligger långt framme i tillverkningsteknik av kolfiber och ramkonstruktion. Detaljer som också har stor betydelse vid ett köp.– Alla de märkena har cyklar i världsklass och kan tillverka mountainbikes som ger det lilla extra.