https://www.teamsportia.se/wp-content/uploads/2017/12/30000svenskar-icebug.jpg

30 000 svenskar slår sig i onödan – så klarar du halkan i vinter

December. En månad full av julglädje – men också av benbrott och sjukhusbesök. Varje år halkar över 30 000 svenskar så pass illa att de måste uppsöka sjukhus – och värst drabbade är kvinnor. Svenska företaget Icebugs dubbade skor löser problemet.

Snö och is är något som i rätt sammanhang är helt fantastiskt. Men för många är det också något som ställer till det avsevärt i form av halka. Statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, visar att över 30 000 svenskar varje år halkar så pass illa att de måste uppsöka sjukhus.– Få skulle komma på tanken att ge sig ut med bilen med sommardäck på vintern. Men för skor är de allra flesta sulorna gjorda på ett sådant sätt att de är att betrakta som sommardäck, säger David Ekelund, vd och grundare av Icebug.Han fortsätter:– Det är väldigt synd, för alla skulle behöva skor som är gjorda för vinterbruk. Ofta räcker det med en isfläck som man inte ser och är medveten om, eller att man inte är helt koncentrerad, för att olyckan ska vara framme.

Icebug är ett svenskt skoföretag som grundades 2001. Icebug tillverkar i dag alla typer av skor som ställer höga krav på grepp, vilket innebär att man har produkter för bland annat promenad, vandring, löpning och orientering.– Generellt sett är det ju så att de flesta mår bättre av att röra på sig, och vi vill att man ska kunna fortsätta göra det även under vintern, säger David Ekelund. Vår mission är att inspirera och möjliggöra för människor att vara ute året om och på det sättet leva ett hälsosammare och lyckligare liv.

Statistiken visar också att det kvinnorna som drabbas värst av halkan. Det är nästan 60 procent vanligare att kvinnor måste uppsöka sjukhus efter halka än att män måste göra det, och värst drabbade är kvinnor i åldrarna 40–70 år.– Så är det, och det finns ingen helt säker förklaring till varför, säger David Ekelund. Vår gissning är att det dels beror på att kvinnor går mer, medan männen tar bilen, dels att benskörhet är mycket vanligare hos kvinnor, vilket gör att ett fall oftare får allvarliga konsekvenser.

Icebug har flera lösningar för att ge grepp på snö och is, där den mest kända teknologin heter BUGrip och har varit med sedan starten 2001. BUGrip är en teknologi med fjädrande dubbar i karbidstål som anpassar sig efter underlaget och är i princip omöjliga att slita ut. BUGrip-dubbarna borrar sig genom ytan på is vilket ger fäste, samtidigt som de fjädrar in i gummisulan på asfalt för att ge användaren maximal komfort.– BUGrip är en lösning som gör att man kan känna sig trygg, även när det är halt ute. När man upptäcker hur väl det här fungerar brukar det bli lite av en häftig grej – till slut letar man efter isfläckarna i stället för att undvika dem.