10 tips för hemmasemester

Att semestra hemmavid blir mer och mer populärt och begreppet ”hemester” eller ”svemester” har aldrig varit så trendigt som nu. Att semestra hemmavid kan dock kräva lite kreativitet men oj så många äventyr som väntar runt husknuten! Här får du 10 tips på både billiga och framförallt roliga familjeaktiviteter.

Förslag på semesteraktiveringar

  • Natur- och strandbingo – Att spela bingo med hjälp av det naturen har att erbjuda är både en superenkel och rolig utomhuslek för hela familjen. Är ni många kan ni dela in er i lag. På nätet finns mängder av färdiga bingobrickor att skriva ut. Ladda ner mallar här>>. Ett tips för att hålla koll på det ni samlat ihop är att lägga det en tom äggkartong och klistra bingobilderna på insidan av locket, då är det enkel att följa era bingorader. 
  • Sightseeing på hemmaplan – Har du besökt turistbyrån i din egen stad? Ofta finns det guldkorn ni inte ens visste om! Ibland ordnas även roliga aktiviteter, fråga gärna de som jobbar om de har några tips. Gå dit och fråga vad som händer i sommar, och ta med dig broschyrer hem så att du kan planera.
  • Trädgårdsturnering – Kör igång en turnering med familjen där ni delar in er i lag och anordna en fem-kamp. Det kan exempelvis vara allt ifrån säckhoppning, skottkärre-race, fotbollsmatch eller slå-i-en-spik-tävling.
  • Lekar på stranden – Sol och värme innebär också strand och bad. Lekar och spel som ex frisbee, strandtennis, boule eller kubb är något som alltid funkar på stranden. Har man inte någon av dessa saker kan man testa vattenkull eller varför inte vattenstafett där två barn sitter på stranden med var sin bunke på huvudet, samtidigt som kompisarna eller de andra deltagarna springer till vattnet, fyller sina muggar, springer tillbaka och fyller hinkarna. Det lag som först lyckas fylla hinken med vatten vinner. Eller varför inte anordna en sandslottstävling och utmana strandgrannen?
  • Cykeltur eller cykelsemester- Sverige får fler och fler cykelvänliga banor för att hela familjen ska kunna cykla. Ta med familjen ut på en kortare eller längre cykeltur och övernattning i tält. Ta med en fysisk karta och låt barnen vara med och titta och bestämma vart ni ska. Lägg in planerade raster med roliga aktiviteter ex naturbingo eller plocka bär. Här ger Sweden by Bike tipsen för en lyckad cykelsemester >>
  • Tältäventyr i skog eller trädgård– Alla barn (och många vuxna) gillar äventyr! Vad är då bättre än att ta med ett tält och slå upp i skogen eller på trädgården? Förbered för mat och grillning och njut av naturen. Låt barnen hjälpa till med barnen och är det stjärnklart så passa på att lägga er ute och titta på stjärnorna och leta rätt på stjärntecken. Har ni  en stor studsmatta i trädgården kan det vara ett alternativ till tältet.
  •  Geochacing – Geocaching är en skattjakt som sker utomhus och som är mycket populär, inte bara i Sverige utan i de flesta länder. Geocaching passar alla åldrar och är inte bundet till årstider. Med hjälp av en GPS-enhet ska man hitta “skatter”,  eller s.k. cacher. Cacherna kan vara av olika storlekar och former.  Här kan du läsa mer om geocaching.>>
  • Frisbeegolf – Frisbeegolf eller discgolf som det också heter blir mer och mer populärt. Det fungerar i princip likadant som vanlig golf men istället för boll och klubba använder du olika typer av frisbees. Målet är att spela en bana från början till slut med så få kast som möjligt. En bana består vanligtvis av 9 eller 18 hål och man har klarat ett hål när man har kastat discen i en discgolfkorg, även kallat kedjehål. Discgolf är både lättillgängligt och billigt att utöva. Flera banor i Sverige är uppsatta i parkmiljö och kostnadsfria att besöka. En disc räcker för att spela även om många föredrar ett par olika varianter av discar med olika flygegenskaper.
  • S.U.P – Stand up paddling – Kanske har du sett bilder i sociala medier på personer som glider fram över vattnet på vad som ser ut som en surfbräda. Detta kallas för S.U.P och är den snabbast växande vattensporten just nu. Stand up Paddling är bra för hela kroppen då du tränar både styrka, balans och kondition och är även ett roligt sätt för familjen att umgås. Låt barnen sitta på brädan, ta med picknick och paddla ut till en udde eller ö. Eller varför inte spendera natten i tält och sedan paddla tillbaka morgonen efter?
  • Fisketur – Sverige har ca 100 000 insjöar så varför inte ta med familjen eller kompisarna ut på en fisketur? Gör en lista över vilka sjöar ni vill fiska i och bocka av. Glöm inte att ta med en god matsäck eller varför inte ett stormkök så ni kan tillaga fiskarna ni fångat. 😉

Tips!

Sätt er ner med hela familjen och skapa en “bucketlist” över roliga saker ni vill göra i sommar som ni sedan kan bocka av under tiden!