Cykeltrainer

Vinterträna inomhus med trainer!

Att cykla racer under vintertid kan vara riskfyllt, allt ifrån hala löv till isfläckar kan ställa till det. Även salt och vägsmuts som sliter cykeln i onödan är en faktor att väga in. Allt fler väljer att vinterträna på en trainer för att hålla uppe kondition och muskulatur inför vårens första cykeltur. Vi ger dig därför tips på vad du ska tänka på i utrustning.

Det finns en uppsjö av olika trainers att välja ibland, den vanligaste är den man fäster i bakhjulet, som cykel sitter fast i, det är denna som kallas för cykeltrainer. Det finns även cykelrullar, som man cyklar fritt på. De är lite svårare att balansera på och oftast inte förstavalet för en motionär.

Börja träna med trainer

Det första du skall tänka på är att se ut en plats hemma där du kan ställa trainern så den inte står i vägen. Att ta fram den när man skall använda den, blir oftast ett hinder för att träna, så ge den en bra plats så det är enkelt att hoppa upp och köra. Ett annat tips är att placera trainern i ett rum med TV, då det kan bli långtråkigt efter någon timme i sadeln. Det finns DVD-filmer med träningsturer som gör det lite roligare att köra, och de finast modellerna kan kopplas via en dator, så takten på videon anpassas efter cyklingen, vilket ger en relativt naturtrogen känsla. Toppmodellerna kan man koppla upp mot internet och spela mot andra som tränar hemma, så kallad multiplayer. De senaste åren har det kommit trainers som är gjorda för att träna virtuellt tillsammans på nätet, och den snabbast växande communityn är ZWIFT.  Zwift är ett träningsprogram som ser ut som ett spel. Den unika miljön skapar en känsla av närvaro och ger motivation, som kan vara väl behövd i vinterns mörker hemma i träningsrummet.

Olika typer av trainers

För de flesta räcker det med en bra cykeltrainer, som kan motståndsjusteras via styret och har en tyst och jämn gång.
Vill man ha lite mer avancerad trainer, är de som regleras elektroniskt ett bättre val. Den senaste trenden är ett dessa modeller kan styras via "appar" från smarta enheter som Ipads/Iphones och android-telefoner och surfplattor. - Alla ledande tillverkare har sin egen träningsapp som fungerar utmärkt att träna med, men på senare tid har fristående plattformar som Trainerroad coh Swift ökat snabbast.

För kunna köra virtual reality träningsprogrammet Zwift krävs det att din trainer "talar samma språk" som programvaran, så Zwift kan styra trainern och kan ta emot data i realtid. Oftast benämns dessa som smart trainers. Se listan hos ZWIFT på vilka modeller som är kompatibla och vad som krävs för att köra programvaran. Länk till ZWIFT.

Ett tips är att ha en bordsfläkt stående framför cykeln vid långpass. Vid vanlig cykling kyler fartvinden, och man blir förvånad vilken stor skillnad det gör utan vinden som fläktar. - Att investera i underlagsmatta som skyddar golvet, svettskydd som tar upp svetten som rinner så den inte hamnar i växlar mm (svett har hög salthalt och är inte bra för mekaniken på din cykel), samt ett trainerdäck med extra mjukt gummi som sänker ljudnivån avsevärt är också att rekommendera.

Cykelresor

En cykeltrainer är ett fantastiskt hjälpmedel och något som borde finnas hemma hos alla cyklister. Vill du ta träningen ytterligare en nivå eller helt enkelt förlänga säsongen du kan cykla utomhus är en cykelresa något för dig. Cykelresor har blivit allt mer populära och på Bikeurope hittar du både inspiration, information och färdiga paketresor.