Vansbrosimningen - utrustning

Vad behöver jag i utrustningsväg för att klara Vansbrosimningen?

Att simma är en effektiv och skonsam träningsform som i grunden inte kräver någon speciell utrustning. Det finns dock en handfull bra grejer som gör din simning både enklare, roligare och säkrare - inte minst om du ska simma 3 kilometer i en öppen älv.

Alla dessa tips har vi samlat både i textform och som en video. Först ut är just den filmatiserade versionen och längre ner på sidan hittar du tipsen i löptext. Välj det format som passar dig bäst!

Våtdräkt
Våtdräkten är helt klart din viktigaste kompis i öppet vatten-simning. Den håller dig varm, ger dig flytkraft och skyddar dig mot UV-strålar. Dräkten ska vara tillverkad för simning och i neopren - ett material som ger mycket bra rörlighet, framförallt runt armar och axlar. Tjockleken ska vara cirka 2 mm i ärmar och ben och cirka 3 mm över bröstet. Dräkten ska sitta tight så att inte för mycket vatten kommer in under simningen. När man testar den på land ska den nästan kännas för tight för. Väl i vattnet blir känslan och passformen nämligen annorlunda. Cirkapris: från 1 000 kronor.

 

Simglasögon
En billig försäkring mot stänk, tår och armbågar i ögonen. Tänk på att köpa glasögon utvecklade för simning i öppet vatten. De ska vara betydligt större än de Therese Alshammar använder. Hitta gärna en modell med rejäla remmar och ett utökat imskydd. Läs gärna våra tips på hur du undviker att glasögonen immar igen under Vansbrosimningen - 10 snabba tips. Cirkapris: 250 kronor.

 

Badmössa
Håller håret från ögonen, håller dig varm och skyddar dig från solen. Tänk färgglatt! Med en mössa i en neonfärg syns du och slipper bli påkörd när du tränar i öppet vatten. Silikon är materialet att föredra. Cirkapris: 80 kronor.

Våtdräktshuva
Är du extra frusen av dig finns hjälp. En våtdräktshuva i smidig neopren kan vara lösningen som gör din simning skönare. Cirkapris: 400 kronor.

Bikini, baddräkt eller shorts
Att bära som basplagg vid bassängträning eller under när du tränar och tävlar i öppet vatten med våtdräkt. Simkläder under våtdräkt ger en skönare känsla och lite ökad flytkraft. Tänk 70-tal. Rymliga surfshorts är bara i vägen. Korta, tighta shorts i Lycra är dessutom trendigt nu. Så köper du ett par är du helt rätt även på stranden 2013. Cirkapris: 300 kronor.

Puls eller simklocka
Allt fler har insett fördelarna och det roliga i att träna med en pulsklocka. Tränings/simklocka är ett bra träningsredskap om du vill utvecklas ännu mer som simmare. Speciellt är de här redskapen bra för dig som tänker frisimma under Vansbrosimningen och behöver finslipa på din crawlteknik. Numera finns modeller som ger dig möjlighet att snabbt byta mellan de olika sporterna. Låter som en dröm för En Svensk Klassiker-deltagare! Cirkapris: från 2 500 kronor och uppåt.

Handpaddlar
Med paddlar på händerna känner du direkt när dina armtag inte är rätt. Då glider paddlarna av om du inte korrigerar tekniken. Bra även för styrketräning eftersom du får motstånd i vattnet. Cirkapris: 200 kronor/par.

Pull bouy/Flytblock
Ett flytblock som kläms fast mellan låren när du ska träna simtag med armarna. Flytblocket ger ökad flytkraft och du kan koncentrera dig på armtagen. Cirkapris: från
200 kronor.

Motståndsband
Återanvänd dina gummiband som du använt för att träna stakteknik under skidträningen! I simning använder du ungefär samma muskler som vid längdskidåkning.
Perfekt att ha hemma. Cirkapris: 200 kronor.