Tips för att hålla värmen när det blir kallt!

När vintern är som bäst vill vi väl alla kunna vara ute i den friska luften utan att frysa. Här får du tips på vad du ska tänka på för att hålla dig varm och torr under de kallaste vintermånaderna.

Lager-på-lager principen

Våra kläder ska hjälpa kroppen att behålla den värme som kroppen producerar, men också föra bort den fukt och överskottsvärme som kroppen inte behöver. Ett effektivt sätt att hålla oss varma i vinter är att klä sig enligt flerlagersprincipen. Det ger ett flexibelt och smidigt skydd mot kyla, vind och väta samtidigt som det är enkelt att vädra ut kroppsfukt och lätta på klädseln om kroppen blir för varm. Nedan finner du tips och information kring dessa lager.

Lager 1. Håll kroppen torr

Lagret närmast kroppen är att till för att hålla huden torr. Använd gärna ullunderställ då ull har värmande egenskaper. Bomull däremot bör man hålla sig från då det tenderar att kyla ner när det blir fuktigt.

Lager 2 . Värm kroppen

Lager två är till för att värma kroppen och här rekommenderar vi ett fleece-plagg. Ull och fleece är en kanonkombination!

Lager 3. Håll kvar värmen och skydda mot vind och vatten

Det yttersta lagret är det viktigaste och bör vara ett vattentätt och vindtätt plagg med goda ventilationsmöjligheter. Om jackan till exempel har GORE-TEX membran så kan du klara dig med en enda uppsättning ytterkläder hela året, även när det regnar. Bygg på inifrån med ull och fleece när det blir kallt.

Välj Ull istället för bomull

Den som har ull närmast kroppen har goda förutsättningar att hålla sig varm. Och det behöver inte klia, numera används ofta den mjuka merinoullen till plagg som ska sitta innerst. En annan fördel med merinoull är att den inte börjar lukta när man svettas i den. Ett underställ som innehåller ull håller huden torr och varm trots att man blivit blöt. Så varför ska du välja ull framför bomull då? Den som någon gång sprungit till bussen i varma kläder och svettats i t-shirten vet att det kan bli riktigt kallt när kroppsvärmen lagt sig. När det är minusgrader är det inte smart att ha bomull närmast kroppen eftersom det suger åt sig fukt och känns kallt.

Accessoarer som hjälper till att hålla kroppen varm!

Förutom lager 1,2 och 3 får vi heller inte glömma de mindre med ack så viktiga plaggen som hjälper till  att håll dig varm under de kalla vinterdagarna.

  • Vantar – Vilken vante som passar dig bestäms av flera saker – inte minst var ni bor. Eftersom vintrarna längst norrut i Sverige är torrare än i söder, behöver de uppfylla olika behov. En första regel är att de inte får vara för trånga. Är det svårt att få på och av dem är de antagligen för små. Då tappar vantarna sin isolerande funktion då det är värmens förmåga att cirkulera i vanten som gör att de håller sig varma. Är det torrt och kallt behöver man vindtäta och slit­starka vantar som ”andas”, alltså släpper ut fukt.
  • Ullstrumpor – Använd varma och sköna ullstrumpor på vintern. Välj en tunnare strumpa när det inte är så kallt, och en tjock för riktigt kalla dagar. Likt understället så bör man välja ullstrumpor framför bomull då bomull kyler när fötterna blir svettiga. Då hjälper inte vattentäta kängor.
  • Mössa eller Balaclava – Kroppens värme försvinner ofta ut genom huvudet om vi inte har mössa. Ta på dig fleece eller ullmössa under kalla dagar, det värmer gott och har goda fukttransporterande egenskaper. Tänk på att mössan ska sitta ordentligt på och värma överallt där det behövs. En Balaclava är en perfekt kombination av mössa och halsduk som täcker både huvud, öron och hals. Balaclavan kan användas som den är eller under en mössa om det är riktigt kallt. Den är också perfekt att ha under till exempel skidhjälmen där en tjockare mössa inte får plats.