Klassiska misstag – och hur du undviker dem

Att genomföra ett långlopp på skidor är en häftig upplevelse, men också en tuff utmaning med många fallgropar längs vägen. För att underlätta för dig som ska åka ett längdskidslopp har vi på Team Sportia lyft fram några av de mest klassiska nybörjarmisstagen, inklusive tips på hur du undviker dem.

#1 Att proppa i sig energitillskott utan att vänja magen

Energitillskott som bars och gel kan bli en chock för magen om du äter dem i lite större mängd. Börja att vänja magen successivt i samband med träning. Annars riskerar energin att bli raketbränsle på ett helt annat sätt än du hade tänkt dig…

#2 Att underskatta hur tidigt folk är på plats

Oftast är det kanske lång kö in på startområdet. Så vill du stå långt fram i fållan gäller det att vara riktigt tidigt ute.

#4 Att valla hemma

Det är svårt att förutse vädret långt i förväg, så vänta med att lägga fästvallan till dagen innan loppet så att du ger dig själv de bästa förutsättningarna.

#5 Att påbörja träningen för sent

Nio mil på skidor är påfrestande för kroppen och att komma dåligt tränad och förberedd kan ge bestående skador. Om inte snön har kommit, välj alternativa träningsformer som rullskidor, stakning på gym, löpning m m.

#6 Att jäkta i första backen

Många försöker stressa och tränga sig fram i den första backen efter start. Strunta i det, det är inte där du ska tjäna tid. Risken är stor att du ödslar onödigt med kraft, eller bryter en stav (din egen eller någon annans).

#7 Att träna för lite stakning

Långa sträckor kan spåren vara dåliga (om det ens finns några spår). Då är det väldigt svårt att förlita sig på diagonalåkning. Träna ordentligt med stakning! Det kommer du att ha igen.

#8 Att byta spår hela tiden

Det är lätt att frestas att byta spår hela tiden, i tron om att spåret bredvid ska vara lite snabbare och bättre. Men så är det sällan. Håll dig i ditt spår och åk lugnt och metodiskt.

#9 Att köra med helt ny utrustning

Många passar på att köpa ny utrustning vid starten. Gör det om du vill, men kör helst med grejer du känner och vet funkar. Efter timmar, veckor och (förhoppningsvis) månader av träning är det synd att få dagen förstörd av skav eller något annat utrustningsrelaterat.