Engelbrektsloppet

Engelbrektsloppet – en klassiker

Engelbrektsloppet är verkligen något att se fram emot – en höjdpunkt för alla oss som älskar längdåkning – och startskottet för En Svensk Klassiker. Häng med så berättar vi mer om Sveriges näst största långlopp på skidor!

Oavsett om du aldrig hört talas om Engelbrektsloppet eller åkt alla lopp sedan 1969 är Engelbrektsloppet ett anrikt event värt att uppleva om och om igen. Näst efter Vasaloppet är Engelbrektsloppet Sveriges största långlopp på skidor – och intresset bara växer.

Naturskön bansträckning

Banan ringlar lätt och fint genom såväl långa skogspartier som vackra sjöområden och sträcker sig över 60 km. Jämfört med Vasaloppet är det alltså en kortare sträckning, men terrängen är något mer kuperad, vilket gör Engelbrektsloppet till en perfekt genomkörare inför de nio milen mellan Sälen och Mora. Naturligtvis är loppet även seedningsgrundande för Vasaloppet och för den som vill ta en kortare tur i den natursköna omgivningen finns även kortare varianter av loppet. Både start och målgång för alla lopp sker i Norberg, en liten ort i Bergslagen, ca 2 timmar med bil från Stockholm.

En Svensk Klassiker börjar här

Engelbrektsloppet ingår dessutom i En Svensk Klassiker, vilket innebär att du förutom att genomföra Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet kan välja mellan Vasaloppet eller Engelbrektsloppet för att få din ESK-medalj. Efter månader av träning och förberedelser är det alltså här årets första En Svensk Klassiker-event går av stapeln varje år och den gemytliga stämningen är svår att beskriva.

Här kan du läsa mer om Engelbrektsloppet och anmäla dig! 

Kom förberedd

För dig som vill ha allt klappat och klart redan innan du kommer till Norberg hittar du allt för Engelbrektsloppet hos oss på Team Sportia

Hitta din lokala Team Sportia-butik här.