En svensk klassiker

En Svensk Klassiker

Vill du ha en extra morot i din träning, en riktig utmaning eller en upplevelse du aldrig kommer glömma? Då ska du göra En Svensk Klassiker! Hundratals skratt och en bättre hälsa får du på köpet!

Det är svårt men inte omöjligt att genomföra En Svensk Klassiker. Förberedelser och genomförande kräver planering, träning, målmedvetenhet och inte minst fysiska och psykiska prestationer. Samtidigt ger En Svensk Klassiker upplevelser, glädje och välbefinnande för dig som deltar. Tiotusentals stakande skidåkare vid Vasaloppsstarten i Berga by och ytterligare tusentals i Norberg. Det jämna surret av snurrande cykelhjul mot en soluppgång över Vättern. Ett pärlband av guppande badmössor som envist möter strömmen i Västerdalälven. Flåsande löpare som kämpar sig uppför Aborrbacken på Lidingö. En Svensk Klassiker erbjuder högklassiga idrottsevenemang som innebär utmaningar, upplevelser och prestationer året om för motionerande människor. På köpet får du en god hälsa, fyra stora mål att träna mot under hela året och en prestation att vara stolt över efteråt.

Det här är En Svensk Klassiker

Allt inom loppet av en 12-månaders period

Fakta - En Svensk Klassiker

  • Det går åt mycket mat under Vätternrundan. Till exempel serveras 161 000 bullar, 25 000 liter sportdryck, 3 000 kilo saltgurka och 15 000 portioner lasagne. Den sistnämnda maten serveras traditionsenligt i Hjo.
  • Historiens första Vansbrosimning genomfördes redan 1950. Första och hittills enda gången en kvinna vunnit tävlingen skedde 1964. Vinnaren, Margareta Rylander, simmade tolv sekunder snabbare än den snabbaste herrdeltagare på den utmärkta tiden 40.28.
  • Arrangörer av Lidingöloppet är IFK Lidingö Skid & Orienteringsklubb och IFK Lidingö idrottsklubb. Ungefär 2 500 funktionärer från de två klubbarna och 50 andra idrottsklubbar och organisationer hjälper till vid arrangemanget.
  • Vasaloppets vintervecka har av tradition en årlig affisch. Till 2012 gick uppdraget till den mångsidiga konstnären Lasse Åberg. Resultatet blev i sann Lasse Åberg-anda en humoristisk bild: en rullskidande Gustav Vasa.
  • Hösten 1971 såg Vansbro-bon Mats Qvarfot till att idéen om En Svensk Klassiker blev verklighet. Han samlade representanter för de stora motionsloppen i Sverige och det bestämdes att de män, som under en tolvmånadersperiod fullföljde Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet skulle utnämnas till En Svensk Klassiker. 1977 tog de första damerna sina klassikerdiplom.
  • En Svensk Klassiker grundades alltså 1971 och fram till 2014 hade ca 80 000 personer genomfört något av En Svensk Klassikers varianter. För du vet väl att du även kan välja Tjejklassikern eller Halvklassikern? Det är något kortare distanser, men lika fint att klara av. Välkommen med din anmälan!

I En Svensk Klassiker ingår följande lopp:

Engelbrektsloppet 60 km, alternativt
Vasaloppet eller Öppet Spår, 90 km skidor
Vätternrundan, 300 km cykel
Vansbrosimningen, 3 km simning
Lidingöloppet, 30 km löpning
Allt inom loppet av en 12-månaders period

I Tjejklassikern ingår följande lopp:

Kristinaloppet, 30 km, alternativt
TjejVasan eller KortVasan, 30 km skidor
Tjejvättern, 100 km cykel
Vansbro Tjejsim, 1 km simning
Lidingö Tjejlopp, 10 km löpning
Allt inom loppet av en 12-månaders period

I Halvklassikern ingår följande lopp:

Engelbrektshalvan, 30 km alternativt
HalvVasan, 45 km skidor
Halvvättern, 150 km cykel
Vansbro Halvsim, 1,5 km simning
Lidingöloppet 15 km, löpning
Allt inom loppet av en 12-månaders period