Hockeyväljaren™ – Vilken hockeyutrustning ska jag välja?

När du ska välja ishockeyutrustning så finns det en del du behöver tänka på. Här nedan har vi samlat några tips och råd på vad som är viktigt att tänka på vid köp av ishockeyutrustning. Ännu mer kunskap finns hos personalen i våra butiker som hjälper dig att hitta rätt utrustning.

Skridskor

Skridskor finns i flera olika modeller och klasser. Vissa är tillverkade för hockeyspelare som tränar mycket och spelar match, då krävs det en skridsko som är hårdare för att klara alla påfrestningar som ställs på dem. Det finns även de som är tillverkade för att fungera bra på utflykter och skolaktiviteter.

Klubbor

Det är något visst med att hålla i en ny ishockeyklubba! En klubba av rätt kaliber kan vara oerhört viktigt när det kommer till skott och känsla, det gäller att hitta en som passar just dig.

Hjälm

Hjälmen är det viktigaste skyddet när du spelar ishockey då sporten är mycket fysisk. För bästa möjliga skydd finns ett stort antal olika hockeyhjälmar med diverse passformer och skyddsegenskaper.

BAUER IMS 5.0 HELMET COMBO
499:
Ej medlem 799:-
CCM HTC FITLITE 40
499:
Ej medlem 699:-

Axelskydd

Ett axelskydd kan ha flera olika konstruktioner beroende på vad du som hockeyspelare föredrar. Precis som all utrustning så varierar materialet och funktionerna efter priset, därför har vi valt att erbjuda dig allt från ett klassiskt billigare skydd till ett dyrare mer arbetat skydd för eliten.

Armbågsskydd

Du vet hur ont det gör att slå i armbågsleden och vilka besvär du kan få efteråt. När du trillar är det ofta armbågarna du tar emot dig med, därför är det betydelsefullt att skyddet sitter på plats och har bra skyddsegenskaper. Våra varumärken har år av erfarenhet och arbetar just efter dessa kriterier.

Benskydd

Håll knäna på plats med ett riktigt bra benskydd. Se till att skyddet har rätt storlek – ett bra benskydd ska du växa ur, inte växa i.

Hockeykläder

Bra funktionskläder under kroppskydden är minst lika viktig för din prestation på isen som din övriga utrustning. Välkommen in i butik för att prova ut vad som känns bra och passar just dig.

Handskar

Hockeyhandskar ska kännas smidiga och rörliga och samtidigt ge ett bra skydd. Kombinationen av mycket skydd och rörlighet samt materialet i handflatan är det som skiljer sig mellan en topphandske till en billigare variant. En enklare handske har oftast mindre skydd och ett grövre material i handflatan vilket medför bra rörlighet men en kompromiss i känsla mellan handen och klubban.

Storleksguide

Skridskor

För att prova ut rätt storlek på dina nya skridskor, måste du börja med att snöra upp skridskorna så du kommer i ordentligt med foten. Skjut sedan fram foten så att tårna när ända fram i tåhättan. Det bör nu finnas ett utrymme mellan fem och tio mm mellan häl och skridskons bakkant. Knacka sedan tillbaka hälen så att du känner hälgreppet. Knyt sen skridskorna, men tänk på att framfoten och tårna ska ha det bekvämt samtidigt som du ska ha ett bra grepp runt mellanfoten.

I de flesta skridskomodeller så finns det olika typer av läster, D- och EE-läst är vanligast. En D-läst är normalbred medan en EE-läst är bredare.

Klubbor

Att välja klubba är väldigt individuellt, men några saker du ska tänka på är att klubban ska vara i rätt längd och i rätt flex (hårdhet). Det finns lite olika riktmärken gällande vilken längd på klubban du ska ha, ett av de vanligaste är att den ska gå till hakan när du står upp med skridskor på och ett annat är att klubbans skaftlängd (mätt från knoppen till hälen) ska vara 80% av användarens kroppslängd.

Flex är det som visar vilken hårdhet klubban har, olika varianter på flexvarianter: 35, 40, 45, 50, 60, 67, 70, 85, 100. När du provar ut en klubba så ska du hålla den övre handen där du tänker kapa klubban. En del köper klubba där de testat svikten med fel grepp, när de sedan kapar den resulterar det i att klubban blir alldeles för styv.

Riktmärke för de olika flexen:  
Barn och junior 35-50
Intermediate (Äldre junior) 60-70
Senior 85-100

Hjälm

Eftersom ishockey är en kontaktsport är det viktigt att skydda huvudet med en hjälm. När du väljer ut vilken hjälm du ska ha så är det viktigt är att den har rätt storlek och att den är rätt inställd, samtidigt som den sitter skönt och ordentligt på huvudet. När en hjälm är i rätt storlek har du hjälmkanten en till två centimeter ovanför ögonbrynen. Den ska givetvis vara godkänd – CE-märkt. Att en hjälm har en CE-märkning betyder att den uppfyller de krav som ställs i EG-direktiven för personlig skyddsutrustning.

Hjälmen ska också vara justerad på så sätt att den inte rör sig när du skakar på huvudet. Hakbandet ska sitta åt så att den inte kan glida över hakan och sitta ordentligt på plats i hakkoppen. Uppstår det sprickor i hjälmen så ska den omedelbart bytas ut. För barn- och juniorspelare så är det obligatoriskt med ansiktsskydd. Ett galler som har blivit skadat, eller böjt ska inte böjas tillbaka då detta kommer försvaga materialet, byt istället ut gallret. Är hjälmen äldre än tre till fyra år, så ska den helst bytas ut.

Kroppsskydd

En enkel princip som du kan tillämpa när det gäller kroppsskydd är kant- och överlappningsprincipen. Det innebär att de olika skydden ska överlappa varandra. Axelskyddet ska gå kant i kant med byxorna, byxorna i sin tur ska gå lite över benskydden, benskydden ska gå över plösen på skridskorna. Samma princip gäller på armbågsskydd, handskar och halsskydd.

Axelskydd

Viktigast när det gäller axelskydd är att axelskållorna sitter mitt på axlarna. De flesta modellerna har justerbara remmar så att du kan anpassa skyddet så det sitter ordentligt på kroppen. Ett axelskydd ska du inte växa i, utan växa ur. Är skyddet för litet eller för stort kan det hämma spelarens utveckling och kanske även skada spelaren om skyddet inte är rätt placerat under en  tackling. Skyddet bör ha förstärkningar vid bröst, ryggrad och nyckelben.
Storlek        Ungefärlig kroppslängd
JR S           130-145 cl
JR M          145-160 cl
JR L           155-165 cl
S                160-170 cl
M               170-180 cl
L                180-190 cl
XL              190- cl

Armbågsskydd

När det gäller armbygsskydd är det viktigast att armbågen sitter mitt i skyddets skålla. Och när du spänner åt med remmarna så ska inte skyddet kunna snurra, för då är det för stort. Underarmsskyddet bör täcka ända fram till handsken, då minimerar du risken för skador från exempelvis slag. Det är också samma princip som med axelskydd, köp inte ett för stort armbågsskydd. Är skyddet för stort kan det försvåra för spelaren och ibland kanske även skada spelaren om skyddet är felaktigt placerat vid till exempel ett slag. 
Storlek        Ungefärlig kroppslängd
JR S           130-145 cl
JR M          145-160 cl
JR L           155-165 cl
S                160-170 cl
M               170-180 cl
L                180-190 cl
XL              190- cl

Benskydd

Här gäller samma princip som vid övriga skydd. Det viktigaste är att knäskålen sitter mitt i skyddets skålla, sen att den ger ett bra skydd ända ner till fotleden. Viktigt också är att skyddet inte är för långt, då trycker skridskorna upp skyddet och knäskålen hamnar ur sitt läge i skyddets skålla. Använd tejp eller benskyddsband för att fästa skyddet ordentligt. Även när det gäller benskydd är det viktigt att det varken är för stort eller för litet. Om skyddet inte sitter på plats kan det hämma spelaren men även skada, om skyddet inte sitter på plats vid ett slag, fall eller tackling.
Tumstorlek     Storlek i cm    Ungefärlig kroppslängd
9"                    23 cm            110-120 cl
10"                  25 cm            120-130 cl
11"                  28 cm            130-140 cl
12"                  30 cm            140-150 cl
13"                  33 cm            150-160 cl
14"                  36 cm            160-170 cl
15"                  38 cm            170-180 cl
16"                  41 cm            180-190 cl
17"                  43 cm            190- cl

Byxor

Ett riktmärke när det gäller byxor är att den sträcker sig 3-5 cm över benskyddet vid upprätt position. Byxans funktion är att skydda höfterna och framsida lår. Byxor ska inte växas i, utan växa ur. Är den för liten eller för stor kan den hämma spelarens utveckling och även i viss mån kanske skada spelaren i till exempel en tackling eller slag för att skyddet sitter på fel plats.
Storlek       Ungefärlig kroppslängd
JR S           120-135 cl
JR M          135-150 cl
JR L           150-160 cl
S                160-170 cl
M               170-180 cl
L                180-190 cl
XL              190- cl

Handskar

Det är individuellt om du vill att handsken ska sitta löst eller strama åt, viktigt är att den inte sitter så pass löst att den tappar passformen. Du bör även se till så att det inte finns något mellanrum mellan handske och armbågsskydd, då denna del utsätts för en del slag och smällar. Fingrarna ska inte nå ända fram i handskarna. På så sätt undviker du att fingerspetsarna får ta smällen om du slår i isen eller sargen.
Tumstorlek   Storlek i cm    Ungefärlig kroppslängd
9"                  23 cm            105-125 cl
10"                25 cm            115-135 cl
11"                28 cm            130-150 cl
12"                30 cm            145-160 cl
13"                33 cm            155-170 cl
14"                36 cm            165-180 cl
15"                38 cm            180- cl