Vätternrundan - Vilken utrustning behöver jag?

Cykling kan vara en riktig materialsport vilket gör att den kan uppfattas som både dyr och avancerad. Men så behöver det absolut inte vara. Vi har skapat en enkel guide som ger dig svaren på vilken utrustning du behöver för att klara träningen och genomförandet av Sveriges största cykellopp – Vätternrundan, som är en del av En Svensk Klassiker.

Cykel
Vill du inte göra loppet onödigt jobbigt ska du satsa på en lätt cykel.
Allra bäst är självklart en ”landsvägsracer”. Den har så kallat bockstyre och är byggd i ett lätt och vridstyvt material. Kolfiber är dyrast, aluminium är billigare. Båda fungerar alldeles utmärkt.
En bra racer att börja med hittar du från 7 000-8 000 kr. Vår cykelväljare hjälper dig att hitta rätt modell och prisläge.

 

 

Hjälm
Bortsett från att det är din billiga livförsäkring är hjälm också ett krav för att få köra Vätternrundan. Välj noggrant en som har bra ventilation och god passform. En bra hjälm kostar från 400 kr. Med tanke på hur många mil du kommer tillbringa på vägarna rekommenderar vi starkt att du väljer en hjälm utrustad med MIPS®-teknologi. MIPS® är en revolutionerande nyhet som kan vara helt avgörande om olyckan är framme. Klicka på den gula MIPS®-logotypen för att läsa mer!
Produkttips: Extreme Liger


Cykeltröja
En cykeltröja är designad för en person som sitter lutad över ett cykelstyre. Längd på ryggen, armar och passform är noggrant anpassade för cyklistens ställning och skiljer sig därför mycket från en vanlig träningströja. Dessutom är den utrustad med en viktig ryggficka där du förvarar allt du kan tänkas behöva komma åt under färd.
En kortärmad cykeltröja med hellång dragkedja är att rekommendera. Gärna i kombination med ”armvärmare”. Dessa kan man ta av och på varefter temperaturen växlar så du slipper ha två tröjor med dig. En bra tröja kostar från 300 kr och uppåt.
Produkttips: Newline Bike Jersey och Newline Windpack Jacket

Cykelbyxor
Cyklar du regelbundet bör du skaffa dig ett par riktiga cykelbyxor. Grundregeln för cykelbyxan är att aldrig ha några underkläder under. Det skall vara ren hud mot cykelbyxans vaddering! Det är stor kvalitetsskillnad på cykelbyxans vaddering, så köp en så bra som möjligt.
Korta cykelbyxor med hängslen är att rekommendera, så kallade ”bibs”. Gärna i kombination med benvärmare. Dessa kan man ta av och på varefter temperaturen växlar. Innan längre turer är Chamois creme, hudkräm som möter vadderingen i byxan, att rekommendera. Cykelbyxor kostar mellan 500 och 2 500 kr.
Produkttips: Newline Bike Laser Bib Shorts

Cykelskor
Cykelskor är hårda i sulan så man slipper spänna foten för att trampa på pedalen. Eftersom skorna sitter fast i pedalen kan man använda hela pedalvarvet till att få fart. Har du aldrig cyklat med cykelskor kommer du bli positivt överraskad vad ett par cykelskor gör för cyklingen.
Till cykelskorna krävs det speciella bindningspedaler.  Glöm inte att köpa ett par skoskydd mot vind och väta som håller fötterna torra och varma när det regnar. Cykelskor och pedaler kostar från 1 000 kr.

 


Handskar
Handskarna skyddar dina händer mot vind och väta samtidigt som de ger extra skydd om du går omkull. Dom behåller också ett stadigt grepp runt styret om det regnar eller om du svettas.
Ett par långfingrade vind- och vattentäta handskar är ett måste om det blir regn. Men i normala fall räcker det med kortfingrade med vaddering i kontaktpunkterna. Ett par bra handskar kostar från 250 kr.


Sadelväska
I sadelväskan bör man ha en slang, däcksavtagare och ett miniverktyg. Vissa kör med en slang och lagningslappar ifall oturen skulle vara framme flera gånger. Du måste veta om du har däck med slang eller om det är så kallade ”tubeless”.
Produkttips: Extreme Sadelväska 0,3lRamväska
I ramväskan bör man ha saker man vill komma åt under färd. Energibars, gel samt telefonen i en plastpåse.
Produkttips: Extreme Toptube Ramväska


Pump
En bra minipump som man kan fästa på ramen i flaskhållarskruvarna eller lägga i ryggfickan är viktigt att få med.  Det finns även med Co2 patroner för den som har bråttom men då gäller det att man tränar innan så man inte tömmer patronen felaktigt när det väl gäller under loppet.
Produkttips: Extreme Minitube Teleskop


Flaska och flaskställ
Att ha 2 flaskställ och 2 rejäla flaskor är ett bra tips inför rundan. Många väljer att ha en av flaskorna med vatten och den andra med sportdryck med mineraler och energi.


Glasögon
Ett par cykelglasögon skyddar dig mot insekter, regndroppar, solstrålar och annat störande.
När du köper ett par, titta efter en modell som sitter tight, och har gummerade kontaktytor så de inte halkar när svetten börjar rinna.

Cykeldator
Ett bra träningsredskap och viktigt för att hålla koll på hur det går är en cykeldator. De enklaste modellerna känner av hjulens rotationer med en sensor så man får tid, distans mm. Det blir allt vanligare att man använder cykeldatorer med GPS för att få exakta värden. Instegsmodellerna mäter sträcka, tid mm, de finare har pulsmätning och kadens. Toppmodellerna har inbyggda kartor som navigatorer för den som gillar att utforska nya områden på egen hand. Räkna med att lägga från 1 000 kr på en cykeldator med GPS.

Cykelhållare för bilen
När du skall åka till loppet eller bara skall sticka ut på en träningsrunda och kolla nya vägar, är det viktigt att cykeln sitter säkert på bilen.  Med en bra cykelhållare från Thule finns det möjlighet att upptäcka nya smultronställen.

Hjul
En cyklist som cyklat riktigt länge vet att uppskatta hjulens betydelse. Hjulen överför kraften i dina tramptag till kilometer och mil och har du dåliga hjul slösar försvinner både fart och kraft i varje tramptag. Har du cyklat på samma hjul i några år ska du definitivt inte vara rädd för att kosta på dig ett par nya. Dom är billigare än en ny cykel och kommer lyfta din cykelupplevelse till nya höjder.

Däck
En bil med dåliga däck klarar sig inte igenom besiktningen. Ändå cyklar alltför många runt på dåliga cykeldäck. Med tid och slitage tappar däckens gummi sin funktion och däcket blir livsfarligt för cyklisten. Cyklar du regelbundet kan du få byta däck varje år och cyklar du mycket kanske ännu oftare. Ett bra däck, däremot gör att du känner dig trygg på cykeln. Cykeln blir följsam och snabb i reaktionerna (och accelerationerna) och du kommer känna att du har kontroll på cykeln.
Produkttips: Continental Grand Prix Däckset

Kosten
Tränar du regelbundet märker du att du behöver fylla på rikligt med energi.
Varierad kost är bra förutsättning för att kroppen skall fungera men som komplement är det bra att ha sportdryck och bars för att klara påfrestningarna från träningspasset och loppet.
I samband med Vätternrundan bör du kolhydratladda med de produkter som finns tillgängliga. Den smidigaste varianten är en Gel som du börjar ta en till två dagar innan loppet.
Under loppet har du med dig bars, gel och tabletter som du kan äta när du behöver. Det finns bra rekommendationer vad och när du skall äta. Efter loppet tar du återhämtningsdryck för att återställa balansen i kroppen.
Enervit Vätternpaket, mer information!
Enervit laddapaket, mer information!

Trainer
En trainer är en ställning som man fäster cykeln i för att cykelträna inomhus.
Den fungerar ungefär som en motionscykel men med den stora skillnaden att du tränar med rätt körställning och sadel. Det finns modeller som har inbyggda träningsprogram eller enklare med ett vred för att justera motståndet. Finns från 2 000 kr.

© Team Sportia 2014