Elcykelväljaren™

Vill du slippa bli svettig på väg till jobbet eller stan – eller kanske övervinna de där hemska uppförsbackarna på vägen dit? Då är el-cykeln det givna svaret. Har du inte redan testat en elcykel ska du göra det direkt. Det är helt fantastiskt. Tänk dig känslan av att alltid cykla i lätt nedförsbacke och medvind. Dessutom innebär cykeln som bekant en enorm vinst för både plånbok, miljö och din egen hälsa – bättre än så blir det inte!

Classic-elcykel

Vill du kunna cykla men med lite assistans för att enklare kunna ta dig från en punkt till en annan och utan att bli genomsvettig när du pendlar till jobbet? Då är den elassisterade Classic-cykeln rätt för dig. En cykel som oftast har låg instegshöjd på ramen och mycket god komfort. Med upprätt körställning och bred sadel, i regel har de också fotbroms samt växlarna i navet. Låt dig inte luras av det traditionella utseendet, dessa cyklar accelererar kraftigt och klarar av att hjälpa till även i de tuffaste backarna

Sport-elcykel

En rolig och snabb cykeltyp som blir allt mer populär. Den har lite mer framåtlutande sittställning än classic-cykeln vilket lämpar sig bättre när du ska cykla längre sträckor. Det är en cykel med moderna växelsystem, många växellägen, lätt och tålig ram, dämpning och skivbromsar samt en kraftfull motor som ger en god acceleration och snabb transport. Med denna typ av cykel kan du sitta ner och trampa lätt i de branta backarna, och med en mycket liten ansträngning köra om cyklister på traditionella cyklar. Elmotorn assisterar dig i upp till 25 km i timmen.

MTB-elcykel

Den allra senaste trenden inom elcyklar är den elassisterade mountainbiken. En traditionell MTB med en elmotor. Den elassisterande mountainbiken ger dig nya möjligheter att upptäcka naturen och köra på stigar som tidigare kanske varit för tuffa. Accelerera snabbare, kör upp för brantare backar och upptäck naturen på ett helt nytt sätt! Denna typ av cykel lämpar sig även för pendling, men glöm inte att sätta på skärmar så att du inte skvätter ner dina vardagskläder! Välj mellan hjulstorlekarna 27" och 29” samt om du vill ha fram- eller heldämpad ram.

Tillbehör sportcykel

Innan man pendlar till och från jobbet är det bra om man utrustar cykeln med ett antal saker. Ett kraftigt bygellås om man skall ställa ifrån sig cykeln på allmän plats är viktigt att få med. Bra belysning fram och bak, helst av uppladdningsbar modell, så det blir enkelt och billigt att driva. Det är även att rekommendera ett flaskställ och flaska med vatten. I en sidoväska på pakethållaren eller i en ryggsäck kan man även lägga sin telefon och hemnycklar och eventuellt ombyte. om cykel kommer utan skärm, pakethållare så kan man komplettera med det som behövs varefter.

Personlig utrustning cykel

När man skall börja pendla är några saker att rekommendera. Först och främst en bra och bekväm hjälm, sedan regnjacka och byxa så man inte hindras av en skur. Cyklar man på hårt trafikerade vägar är en reflexväst bra att ha. Ju oftare och längre man cyklar kan man komplettera med cykelskor och bindningspedaler, samt cykelbyxor för ökad komfort. Komplettera sedan varefter behov för årstiden, kanske arm och benvärmare, skoskydd och cykelhandskar.

Cykelhållare för bilen

Allt populärare är det att hånga på cykeln på bilen och åka iväg och prova nya cykestigar eller vägar. Med en bra cykelhållare finns det möjlighet att upptäcka nya smultronställen.

Mer om elcyklar

Elcykeln har tre grundtyper. Den första kategorin riktar sig mot cyklister som uppskattar lite assistans för att enkelt ta sig från A till B. Dessa är cyklar har oftast låg instegshöjd på ramen och fokus på komfort, med upprätt körställning och breda sadlar.

Den andra kategorin innefattar snabba pendlingscyklar med utanpåliggande växlar, samt sportigare körställning och design som gör att du kan accelerera snabbare och trampa ifrån de andra vid rödljuset eller i uppförsbacken.

Den tredje och senaste typen är elassisterad MTB-cyklar. Den elassisterande mountainbiken ger dig helt nya möjligheter att upptäcka naturen och köra på stigar som tidigare varit onåbara med en vanlig elcykel. När den robusta MTB-cykeln kombineras med hybridteknik får du även en cykel som lämpar sig väl för pendling. Det är bara att addera skärmar och annan utrustning som anpassar den för transport, så har du en rolig och snabb cykeltyp som tål det mesta.

Vad är en elcykel?

Grunden i svensk och EU-reglerad lagstiftning för elassisterade cyklar är att de ska ha en pedalsensor, det betyder att cykeln endast driver när man trampar. Den får heller inte assistera i högre hastigheter än 25 km/h. Alla cyklar laddas med en adapter som i sin tur laddas i vägguttaget, alltså inte när du cyklar.

Tre typer av elcyklar, vilken passar mig?

Elassisterad classic-cykel

Vill du kunna cykla och få lite assistans för att enkelt kunna ta dig enkelt från A till B, utan att bli genomsvett på väg till jobbet?
Då är den elassisterade classic-cykeln rätt för dig. Dessa är cyklar har oftast låg instegshöjd på ramen och fokus på komfort, med upprätt körställning och breda sadlar. De har som regel en fotbroms, samt växlar i navet. Låt dig inte luras av det traditionella utseendet, det accelererar kraftigt om du så vill och klarar av att hjälpa till i riktigt branta backar.

Elassisterad sport-cykel

En rolig och snabb cykeltyp som blir allt mer populär på kontinenten. Moderna växelsystem med många växellägen, lätt och kraftig ram, dämpning och skivbromsar samt en kraftfull motor som ger bra acceleration och snabb transport runt i staden eller på cykelturen till favoritfiket om du så vill.  Det är en mycket speciell känsla att sitta ner och trampa lätt i branta uppförsbackar och köra om vanliga cyklister. Upp till 25 km hjälper elmotorn dig med kraft, över det är det endast pedalkraft som gäller för att öka hastigheten.

Elassisterad MTB-cykel

Den senaste trenden är elassisterade MTB-cyklar. En mountainbike används traditionellt för att cykla i skogen och en elassisterad mountainbike ger dig helt nya möjligheter att upptäcka naturen och köra på stigar som du kanske annars inte cyklat på. Accelerera snabbare, kör upp för brantare stigar och upptäck den vackra naturen på ett roligare sätt.
När den robusta mountainbiken kombineras med hybridteknik får du även en bra pendlingscykel. Dock kan du behöva addera skärmar och annan utrustning för att anpassa den för transport. Då har du en rolig, snabb och tålig pendlingscykel som tar dig var du än önskar.. Välj mellan hjulstorlekarna 27" och 29” samt om du vill ha en fram- eller heldämpad ram.

© Team Sportia 2014