Barn- & juniorcykelväljaren™

Barn- och juniorcyklar innefattar allt från 3-åringens allra första cykel med stödhjul till mindre versioner av riktiga mountainbikes. Gemensamt för dem alla är dock en sak - säkerheten. Låt alltid barnet provsitta innan du köper cykel. Barnet ska alltid kunna stanna, sätta ner minst ett ben i marken, hålla balansen och sist, men inte minst, nå båda handtagen vid fullt styrutslag. Kom in till din lokala butik så hjälper vi dig att välja och ställa in allt på ett säkert sätt.

Barncykel 12"

Den första cykeln för en 3-5 åring, som är ungefär 90-105 cm lång, är en 12” barncykel med stödhjul. Alla dessa cyklar har såklart fotbroms. På denna nivå handlar det framförallt om att ha kul och leka på cykeln, lekfullt lärande skulle man kunna säga. Det är mycket viktigt att barnen får rätt storlek eftersom glädjen och framförallt säkerheten i cyklandet annars riskeras. Tänk på att barnet alltid ska kunna stanna, hålla balansen, sätta ner minsta ett ben i marken och nå båda handtagen även vid fullt styrutslag. Cyklarna är dessutom ofta väldigt läckert färgsatta. Det ska ju vara kul att cykla!

SJÖSALA SESSAN 12 2015
999:
Ej medlem 1695:-

Barncykel 16"

Barncyklar på 16” passar vanligtvis 4-6 åringar, som är 100-120 cm långa. Nu börjar de få balans och lära sig cykla ”på riktigt”, vilket gör att man gradvis kan höja och till slut ta bort stödhjulen. Av säkerhetsskäl är det fortsatt fotbroms som gäller, men på vissa cyklar med växlar. Lita på att ditt barn kommer tycka det är riktigt coolt! Det är mycket viktigt att barnen får rätt storlek att lära sig cykla på. Låt alltid barnet provsitta innan du köper en cykel. Tänk på att barnet alltid ska kunna stanna, sätta ner minst ett ben i marken samt nå båda handtagen vid fullt styrutslag. Om de får en för stor cykel kan de inte hantera den vilket gör att risken för både vurpor och allvarligare olyckor ökar.

PEAK CYCLE NELIMA 16 2017
1895:
Ej medlem 2095:-
PEAK CYCLE GOANNA 16 2017
1895:
Ej medlem 2095:-
PEAK CYCLE WALLABY 16 2017
1895:
Ej medlem 2095:-

Barncykel 20"

När barnet kan cykla och växt till sig ytterligare är det dags för en 20”. Riktmärket är barn som är 6-9 år eller 115-140 cm långa. Säkerheten står fortfarande i fokus och därför är fotbroms, upprätt körställning och balans högst prioriterade områden. Av samma anledning är det väldigt viktigt att cykeln är lagom stor. Annars kan barnet inte hantera cykeln ordentligt, vilket kan orsaka både små och stora vurpor. I butik får du alltid hjälp med att hitta rätt storlek. Vissa cyklar har växlar och de allra tuffaste modellerna har även framdämpare.

PEAK CYCLE KOOKABURRA 20 2017
2495:
Ej medlem 2895:-
PEAK CYCLE LAMPONA 0-VXL 2017
2495:
Ej medlem 2895:-
SJÖSALA SMILLA 20 3-VXL 2017
3395:
Ej medlem 3895:-
PEAK CYCLE KOOKABURRA 20 3-VXL 2017
2995:
Ej medlem 3495:-
PEAK CYCLE LAMPONA 3-VXL 2017
2995:
Ej medlem 3495:-

Juniorcyklar 24"

Juniorcyklar är en ganska bred produktgrupp. Här ryms allt från stora barncyklar med fullt fokus på säkerhet, fotbroms med mera, till små mountainbikes eller dirtbikes, som egentligen bara är mindre versioner av motsvarande vuxenmodell. Cyklarna har för det mesta 24” hjul, men kan även ha 26” kombinerat med extremt låg ram. Man brukar rekommendera 24” till 8-12 år gamla eller 130-150 cm långa barn och liksom alla andra barncyklar ska utprovning ske precis på det sätt som beskrivs i ingressen ovan.

SJÖSALA SMILLA 24 2017
3795:
Ej medlem 4295:-
PEAK CYCLE DINGO 2017
3495:
Ej medlem 4195:-
PEAK CYCLE DALE 2017
4995:
Ej medlem 5495:-
PEAK CYCLE OWEN 24 3-VXL 2016
2995:
Ej medlem 3995:-
PEAK CYCLE WOMBAT 2017
3495:
Ej medlem 4195:-
PEAK CYCLE WOMBAT 26 3-VXL 2016
2495:
Ej medlem 3495:-

Barncykel 20" utanpåliggande växlar

Som 20" finns även cyklar med utanpåliggande växlar och handbromsar, oftast som små versioner av Mountainbikes. Växelsystem, rammaterial och dämpare är liknade som på vuxencyklar, allt för att göra cyklingen så rolig som möjligt. Dessa cyklarna är gjorda för barn som som är lite mognare i sitt cyklande och klarar av att bromsa kraftfullt med händerna istället för fotbroms. Eventuellt skall man börja köra MTB i skogen med sina vänner och tävla i knatteklassen den lokala klubben som årets mål.

Juniorcyklar 24" utanpåliggande växlar.

24" finns även cyklar med utanpåliggande växlar och handbromsar, oftast som små versioner av Mountainbikes. Växelsystem, rammaterial och dämpare är liknade som på vuxencyklar, allt för att göra cyklingen så rolig som möjligt. Att cykla mountainbike växer som sport och vid 8-10 års åldern kan man köra ordentligt i skogen med rätt cykel. En lätt fin MTB med ram i aluminium, dämpad framgaffel och bra kvalitet på växlarna, så har man rätt förutsättningar för att kunna träna med i den lokala klubben, eller köra med vänner och familj skogen.

PEAK CYCLE HOTHAM 2017
3995:
Ej medlem 4495:-
PEAK CYCLE HOTHAM 24" 24-VXL 2016
2695:
Ej medlem 3695:-

Tillbehör barn & juniorcykel

Det finns många typer av barn- & juniorcyklar, vilken är rätt?

Barn- och juniorcyklar är en väldigt bred produktgrupp och innefattar allt från 3-åringens allra första cykel med stödhjul till mindre versioner av riktiga mountainbikes. På barncyklar är fokus är på säkerhet, därför är fotbroms, upprätt körställning och balans viktiga områden.
Juniorcykeln som oftast har 24" hjul är mer lik vuxencyklarna men man väljer oftast fotbroms av säkerhetsskäl. Det är mycket viktigt att barnen får rätt storlek att lära sig med. Om de får för stor cykel kan de inte hantera den, vilket ökar risken för vurpor och andra olyckor. Det finns även 20 och 24" cyklar som är designade som vuxencyklar med utanpåliggande växlar. Beroende på användningsområde och barnet mognad samt styrka i händerna kan detta vara ett alternativ redan från 20" som storlek. För cyklar med endast handbroms är det viktigt med individuell bedömning, så rekommendationen är att tala med Er butik och se om be om råd för just Er situation.

Innan man väljer barncykel skall man alltid låta barnet provsitta. Barnet måste alltid kunna stanna och hålla balansen, (minst ett ben i marken) samt nå båda handtagen vid fullt styrutslag. Med andra ord skall både höjden och längden kontrolleras.
Det är hjälmlag för barn på cykel i Sverige. Därför är en barnhjälm, helst med grönt spänne, ett måste. Låt alltid säkerheten gå först, framförallt när det gäller barn. För att inte bli av med sin nya och fina cykel är dessutom ett bra lås en väldigt god investering.

Barncyklar 12"

Den första barncykeln för ett 3-5 år eller 90-105 cm långt barn är en 12” cykel med stödhjul. Alla dessa cyklar har fotbroms - på barncyklar är fokus är på säkerhet, dvs. fotbroms, upprätt körställning och balans. Det är mycket viktigt att barnen får rätt storlek att lära sig med. Med en för stor cykel blir risken för vurpor och andra olyckor annars överhängande. Därför är det väldigt viktigt att få professionell hjälp med att välja rätt cykel. Säkerheten ska alltid sättas främst!

Barncyklar 16"

Nästa steg för barncyklar är 16”. Denna storlek passar barn som är 4-6 år eller 100-120 cm långa. Tjejerna och killarna börjar nu få koll på balansen och så smått lära sig cykla på egen hand, utan stödhjul. Börja med att gradvis höja stödhjulen och snart kommer du märka att du kan ta bort dem helt och hållet. För att maximera säkerhet är fotbroms, upprätt körställning och balans de viktigaste delarna för dessa cyklar. Köp inte en cykel barnet kan "snart växer i". Med fel storlek blir det omöjligt för barnet att hantera cykeln på ett säkert sätt, vilket kraftigt försämrar säkerheten. Från 16” finns det även cyklar med växlar, vilket gör det ännu roligare att cykla.
Glöm inte att barnet alltid måste kunna stanna, hålla balansen, sätta ner minst ett ben i marken och nå båda handtagen vid fullt styrutslag.

Barncyklar 20"

Barncyklar 20” passar bäst när de fått balans och lärt sig cykla ordentligt. Vanligtvis handlar det om barn som är 6-9 år eller 115-140 cm låga. Merparten av dessa cyklar har fotbroms, upprätt körställning och balans som prioriterade områden. Växlar blir allt vanligare och de lite tuffare modellerna har även framdämpare - riktigt häftigt för killar och tjejer i 8-års åldern! Det är fortsatt fullt fokus på säkerhet och att välja rätt storlek är därför a och o. Att barnen på ett kontrollerat sätt kan stanna, sätta ner ena foten och kan ge fullt styrutslag med båda händerna på styret är några av sakerna att tänka extra noga på. Ett godkänt lås, så att cykeln täcks av hemförsäkringen är också att rekommendera när barnen cyklar själva till kompisar, skolan eller andra aktiviteter. En hjälm i rätt storlek är givetvis en självklarhet.

Juniorcyklar 24"

Stora barncyklar med fokus är på säkerhet, små mountainbikes eller häftiga dirtbikes - juniorcyklar är en brokig skara cyklar. Allra vanligast är att cyklarna har 24” hjul, men det finns även modeller som har så stora som 26”. I fallen med de större hjulen har cyklarna särskilt låg ram för att ett barn helt enkelt ska kunna framföra cykeln på ett säkert sätt.
Generellt sett passar 24” till barn som är 8-12 år eller 130-150 cm långa medan 26" är lagom till ungdomar på 10-14 år eller 140-160 cm. Glöm inte att det är lag på att använda cykelhjälm upp till 15 års ålder i Sverige, så en fräck hjälm är ett bra tips att köpa samtidigt som cykeln. Dessutom är ett kraftigt bygellås näst intill ett måste om man skall ställa cykeln vid skolan eller idrottshallen.

Barncyklar 20" med utanpåliggande växlar.

Som 20" finns även cyklar med utanpåliggande växlar och handbromsar, oftast som små versioner av Mountainbikes. Växelsystem, rammaterial och dämpare är liknade som på vuxencyklar, allt för att göra cyklingen så rolig som möjligt.  Dessa cyklarna är gjorda för barn som som är lite mognare i sitt cyklande och klarar av att bromsa kraftfullt med händerna istället för fotbroms. Eventuellt skall man börja köra MTB i skogen med sina vänner och tävla i knatteklassen den lokala klubben som årets mål.

Juniorcyklar 24" med utanpåliggande växlar.

24" finns även cyklar med utanpåliggande växlar och handbromsar, oftast som små versioner av Mountainbikes. Växelsystem, rammaterial och dämpare är liknade som på vuxencyklar, allt för att göra cyklingen så rolig som möjligt.  Att cykla mountainbike växer som sport och vid 8-10 års åldern kan man köra ordentligt i skogen med rätt cykel. En lätt fin MTB med ram i aluminium, dämpad framgaffel och bra kvalitet på växlarna, så har man rätt förutsättningar för att kunna träna med i den lokala klubben, eller köra med vänner och familj skogen.

© Team Sportia 2015