Ull – en mirakelfiber!

Ull är fantastiskt. Man skulle kunna säga att det är naturens eget funktionsmaterial. Det är miljövänligt, isolerande, naturligt flamsäkert, självrenande, allergivänligt och helt naturligt. Inget syntetiskt eller konstgjort material kan överträffa det. Häng med och lär dig mer om naturens mirakelfiber – ull.

Ull som inte kliar?

Många tror att all ull kliar. Det gör den inte. Det beror helt på vilken typ av ull du väljer – eller rättare sagt vilken tjocklek ullfibern har. För att mäta just ullfiberns tjocklek används enheten mikron. Ju lägre mikrontal fibern har, desto tunnare är den. Och ju tunnare den är, desto mindre kliar den. Merinoull har ett lågt mikrontal (mellan 17-23) vilket gör att den är skön att ha mot huden. Så om du har känslig hy och vill undvika att det kliar – håll utkik efter ull som har ett lågt mikronvärde.

På Team Sportia är det viktigt att all vår Merinoull är Mulesing-fri.

Vad gör ull så bra?

Det är den imponerande kombinationen av funktionella och helt naturliga egenskaper som gör ull så exceptionell. Vi har samlat några av de mest karaktäristiska egenskaperna hos denna mirakelfiber. Häng med, för nu kommer mycket information:

  • Snäll mot huden: Ullfibern är allergivänlig, giftfri och hudvänlig. Och dessutom helt naturlig.
  • Superisolerande: Ull isolerar utmärkt mot kyla. Fantastiskt nog isolerar den lika bra mot värme. Ullens komposition hjälper oss därför reglera kroppstemperaturen – i alla väder. Ullen transporterar också bort överflödig fukt för att hålla kroppen torr. Man skulle kunna säga att ull fungerar på ett liknande sätt som trelagers-principen och det finns ingen syntetfiber i världen som kan mäta sig med ullen när det gäller funktion.
  • Hel och ren: Ull är självrenande och luktar inte illa på samma sätt som syntet. Kreatinet som finns i ullen bryter naturligt ner illaluktande bakterier från huden, vilket gör att ull har en självrenande effekt. Fiberytan i ullen är vattenavvisande, vilket motverkar bakterietillväxt och därmed dålig lukt. Ullplagg behöver alltså inte tvättas så ofta. Vattenångan som passerar genom plagget tar med sig smutspartiklar och dålig lukt.
  • Fuktig, men inte kall: Ullfibern kan absorbera fukt upp till 30 % av sin egen vikt utan att kännas fuktig, vilket gör att ullen håller huden torr. En helt unik egenskap hos ull är att den värmer även när den blivit fuktig. En helt fantastisk förmåga som sker genom en naturlig kemisk process i ullfibern.
  • Snäll mot miljön: Den är 100 % biologiskt nedbrytbar och återanvändbar. Det gillar naturen. Tack vare sin fantastiska sammansättning är den även naturligt flamsäker och svårantändlig, utan att en enda kemikalie är tillsatt.
  • Mer om ull: Ull anses vara vårt allra äldsta textila material och än idag har vi inte kunnat framställa ett material som ens är i närheten av ullens funktionalitet. Det finns många olika typer av ull. De vanligaste typerna är lamm- eller fårull – och då framför allt Merinoull, som är en typ av fårull.

Tvättråd 

Kom ihåg att ullplagg inte behöver tvättas lika ofta som motsvarigheter i till exempel syntet, då ett naturligt protein i fibern motverkar tillväxten av bakterier. Ofta räcker det att bara vädra plagget lite grann. När det väl är dags för ett ullplagg att åka in i tvättmaskinen är det bästa att tvätta det på ullprogrammet om inget annat anges och att använda ett speciellt ulltvättmedel, då håller plaggen bäst!