Glädjefylld lek – i alla väder!

Barn älskar att leka. Oavsett väder. Låt inte dåliga kläder sätta stopp för det! Häng med så berättar vi mer om vad som är viktigt att tänka på när du klär på dina barn för en glädje- och lekfylld dag utomhus – oavsett väder!

Lager på lager

Trelagersprincipen är en bra start när man skall klä ett barn på vintern. Kläderna skall bilda tre lager – underställ, värmande mellanlager och ytterplagg. Detta säkrar att ditt barn håller sig torrt och varmt samtidigt som möjligheten finns att justera efterhand om vädret svänger.

Lager 1 – Underställ

Detta är på många sätt det viktigaste lagret. Resten av dina kläder blir inte bättre än understället, så om du fuskar innerst så spelar det ingen roll hur bra overall som finns ytterst. Välj därför ett underställ med följsam passform och ett bra funktionsmaterial.

Undvik bomull eftersom det suger åt sig fukt och blir blött, vilket gör att du snabbt börjar frysa. Välj gärna ett underställ som innehåller ull. Ull är nämligen naturligt temperaturreglerande samtidigt som det transporterar bort fukt och håller barnet varmt. Med merinoull slipper man dessutom mycket av bakterierna eftersom de inte tycker om proteinerna i ullen.

Lager 2 – Värmande

Det är med detta lager du reglerar värmen. Du väljer helt enkelt material och tjocklek på mellanlagret beroende på hur kallt det är ute. En mildare vinterdag med några minusgrader räcker det bra med en tunn fleece under overallen.

Är det riktigt kallt krävs en tjockare fleece- eller ulltröja. Barn som är väldigt aktiva och som har en bra overall kan klara sig med bara ett ullunderställ under overallen. Men kom ihåg att aldrig använda bomull här heller!

Lager 3 – Ytterplagg

Ytterlagret är det skikt som ska hålla väta och vind ute. Det bör samtidigt ha förmågan att släppa ut fukt inifrån och ska därför helst skall vara gjort av ett material som andas.

Regnkläder i PU och galon andas inte, men är ändå en viktig del av barnens garderob. Helt täta regnkläder som tål slitage behövs alltid på dagis.

Overall

Det kanske allra mest praktiska och väderbeständiga ytterplagg man kan tänka sig är en klassisk overall. Håll alltid utkik efter overaller med tejpade sömmar, förstärkningsmaterial i särskilt utsatta områden och naturligtvis reflexer.

Topp och tå

Vid -4°C försvinner 50 % av värmen ut genom huvudet, så det är väldigt viktigt att skydda knoppen – både under höst och vinter. Händer, fötter och hals är tre andra delar av kroppen som är viktiga att skydda och hålla torra om man vill ha varma och glada barn!

Stövlar

Gillar dina barn också att hoppa i vattenpölar? Vi misstänkte väl det. Då är faktiskt ett par stövlar oumbärliga. De står emot både regn och skvätt från vattenpölar och håller ditt barn torrt. På sommaren fungerar ett par ofodrade stövlar alldeles utmärkt, men på vintern kan det vara skönt med ett par fodrade.

ALFON
299:
Ej medlem 499:-
SEC
199: