Hövding – Vad är det och hur fungerar det?

En uppblåsbar hjälm. Ska det vara något, kanske du tänker. Eller, är du kanske lite nyfiken på hur en sådan hjälm fungerar. Och om Hövding verkligen är en säker hjälm. Men Hövding är så mycket mer. Det är en airbag för cyklister!

Hövding är en airbag som, när olyckan är framme, blåser upp sig som en huva och fixerar din nacke. Den har också en mycket mjuk och skonsam stötupptagningsförmåga. Själva airbagen är tillverkad i slitstarkt nylon som tål att skrapas mot asfalt. Dessutom är det den varmaste cykelhjälmen du kan ha, eftersom du kan använda vilken mössa du vill, utan att försämra funktionen på Hövding.Hur fungerar den?

Genom avancerade sensorer känner Hövding av cyklistens rörelsemönster och reagerar så fort olyckan är framme. I själva kragen finns en kallgasgenerator med heliumgas. Vid en olycka fyller gasgeneratorn airbagen med gas. Trycket hålls konstant i flera sekunder vilket gör att airbagen klarar flera slag mot huvudet under samma olycka. Därefter börjar airbagen långsamt tömmas på gas.
 Kan den skilja på normal cykling och olyckor?

Stuntutövare och krockdockor har iscensatt tusentals cykelolyckor för att samla in hur cyklister rör sig vid en olycka. Dessutom har en lika stor mängd rörelser vid normal cykling samlats in, med hjälp av testcyklister som använt Hövding i sin vardag. Med normal cykling menas, utöver själva cyklingen, alla typer av situationer och rörelser som sker i samband med att en cyklar, som exempelvis att ta upp tappade nycklar från marken.

Är den säker?

Hövding har genomgått flertal tester och även en omfattande process för att få en CE-märkning. En CE-märkning är ett krav för att en cykelhjälm ska få lov att säljas inom Europa. Denna märkning intygar att hjälmen uppfyller de krav som ställs i EU-direktivet för personlig skyddsutrustning. Gemensamt för alla hjälmar är att de ska ge ett skydd för huvudet i form av stötdämpning och kraftfördelning vid olyckor. Fullgott skydd vid olyckstillfället och funktion vid normal användning är grundförutsättningar för CE-märkning.

Vid den högst sällsynta olyckssituation där ingen mätbar rörelse uppstår i cyklisten, till exempel om ett föremål faller rakt uppifrån, ner på cyklistens huvud, så kommer Hövding ej att reagera.
 Film

Vill du se hur Hövding fungerar med egna ögon! Kika på filmen nedan så får du se Hövding in action!


Oberoende tester

Självklart måste produkter gällande personlig säkerhet testats, och Hövding är inget undantag. Hövding är resultatet av ett intensivt forskningsarbete och har testats av stuntutövare, testcyklister och krockdockor på uppdrag av Hövding. Men Hövding har även testats av andra, däribland försäkringsbolaget Folksam och forskningsinstitutionen Stanford University.

Efter Folksams tester står Hövding 2.0 som segrare med de genomgående bästa resultaten. De fick även de överlägset bästa resultaten gällande både stötupptagning och skydd vid sneda islag. Forskare vid Stanford University menar att Hövding är ett skydd i världsklass som överstiger den den skyddsnivå som idag återfinns hos traditionella cykelhjälmar.

Läs Folksams test i sin helhet här och testet av Stanford University här.