Engelberg – där änglarna åker skidor

Tidigt på 2000-talet upplevde Engelberg en hype av enorma proportioner, särskilt bland svenska friåkare. Idag är Engelberg fortfarande en av Alpernas mest populära skidorter bland svenska skidentusiaster. Varför? Lättillgänglig, enorma mängder snö och ett lekfullt landskap med långa åk. Behöver jag säga mer?

Om änglarna har valt just detta berg som sin skidort måste det finnas en anledning. För dig och mig, vanliga dödliga skidåkare, finns det många. En av de viktigaste är kanske hur lätt det är att ta sig hit. Flyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till Zürich med Swiss tar drygt två timmar, och det fina är att redan där kommer du in i det jag kallar swiss-mode (schweizisk stämning typ), en känsla av äkta alpkultur. Denna underbara känsla infinner sig så fort du ser det vita korset på röd bakgrund och du blir bjuden på mjölkchoklad. Då vet du att Alperna nalkas.

Lättillgängligt och snösäkert

När du väl landat i Zürich är det enkelt att med tåg ta sig från flygplatsen till centralstationen, med schweizisk precision avgår tågen i en strid ström och du behöver sällan vänta länge. Till Engelberg tar det sen drygt en och en halv timma med tåg och har du tur är det fortfarande dagsljus, då får du njuta av en ovanligt fin tågresa genom vackra landskap. Just det faktum att Engelberg befinner sig på den norra sidan av Alperna är det som gör skidorten så lättillgänglig.

En fördel med den nordliga placeringen är snön. Bergen runt Engelberg är de första som tar emot den fuktiga luften norrifrån och den mäktiga muren som bergen bildar tvingar ner fukten, nederbörd som på vintrarna och på hög höjd faller i form av fruset vatten. Vackra små flingor som täcker berg och dalar och skapar perfekta förhållanden för dig, bara för att du ska kunna åka lagg.Genuin och hemtrevlig by

En annan anledning till att Engelberg blivit så populärt bland friåkare är själva byn. När du vandrar längs huvudgatan infinner sig aldrig känslan av turistfälla som annars är så vanlig i orter som skapats runt en lift. Byn här är äldre än skidåkningen och klostret har varit viktigare för staden än skandinaver med breda skidor. Visst finns det pittoreska alpstugor här och var, och den kalla floden med kristallklart vatten från glaciärerna som korsar staden är väldigt fin. Men Engelberg känns mer som hemma än som skidort. En vanlig liten stad där man skulle kunna tänka sig att bo.
– När jag bestämde mig för att göra säsong blev det enkelt att välja Engelberg, många av mina skidåkarvänner säsongar eller har säsongat här, och alla återvänder hit gång på gång. Det måste vara rätt på nåt sätt, säger Simon Simpa Johansson från Skärhamn som valt Engelberg som sitt hem denna vinter.

Ett av de bästa sätten att uppleva en skidort är att ta rygg på locals, och hittar du inte en local att bli kompis med så är en säsongare näst bäst. Och eftersom Engelberg är mer eller mindre en sydlig förort till Sverige, tar det inte lång tid att hitta svenska säsongare som Simon och hans vän Isabelle Miedel. Och de guidar oss mer än gärna.
– Vill man vara säker på att få bra åkning så här tidigt på säsongen är det Titlis som gäller, säger Isabelle.

Snurra dig upp för Engelbergs stolthet

För att ta sig upp till Engelbergs stolthet, Titlis, får du åka i något så ovanligt som en roterande kabinbana. En rund skapelse vars golv sakta roterar under färd för att bjuda turisterna på 360 graders vy över det vackra landskapet. Det gör att mängder av icke skidåkande turister åker till Engelberg för att rotera sig upp för berget. Väl på toppen hittar våra medpassagerare utan skidor alla sorts underhållning. Isgrotta, hängbro över glaciären, souvenirshop och lastbildäck att åka pulka med. En av favoritmotiven för turisterna blir dock du. Där du står med dina coola skidkläder och dina breda plank kommer flera turister att be dig om att bli fotograferade vid din sida. Det är bara att ta sig tid och le, två-tre bilder kan du väl bjuda på.Åk för alla

Det är som sagt en bra idé att ta rygg på en säsongare, men ibland kan det gå lite väl fort. Som gammal raceåkare står Isabelle på rätt bra och vi har fullt upp med att hänga med i hennes tempo. Från Titlis roterande kabinbana är det enkelt att hitta fina åk. I princip utan att skråa en meter. Grytor och breda glaciärer, med både branta partier men också snällare lutning gör att alla kan hitta ett åk som passar. Trots att det är tidigt på säsongen och stora delar av Alperna skiftar i gröna och bruna nyanser hittar Simon och Isabelle fin snö på Titlis. Vi rundar av det stora huset på toppen och låter skidorna peka i fallinjen ungefär nedanför den roterande kabinen. Åken utför Titlis är stora och benen får jobba hårt och länge, tills det brinner i låren. Snön är lättåkt och vi njuter för fulla muggar.
– Vill man helst hålla sig till pisterna finns det mycket att hämta i Engelberg säger Isabelle, som trogen sin tid som raceåkare älskar även snabba carvingsvängar på välpreparerade pister.
– Både på Titlis-sidan men också på Brunni, det andra liftsystemet i Engelberg, finns det långa och fina pister att testa stålkanterna i, inflickar Simon.

En fördel med att åka tidigt på säsongen är att det är i princip noll köer till liftarna och att pisterna är nästan tomma, då kan du ta ut svängarna och köra stort. Vi får tre dagar med fantastisk mycket åkning, på fina pister och orörd snö i offpisten. På eftermiddagarna hänger vi på loungen till svenskägda Ski Lodge, men vill du har mer drag under galoscherna är det Yucatán du ska besöka. Så, vill du ha en kanonstart på din säsong, åk till snösäkra Engelberg för stora åk och en skön upplevelse.